Şefii de finanţe din G7 discută un plan de plafonare a preţului petrolului rusesc. Moscova a reaţionat dur

Miniştrii de finanţe din G7 sunt aşteptaţi vineri să aprobe planurile de impunere a unui plafon de preţ pentru petrolul rusesc, cu scopul de a reduce veniturile pentru războiul din Ucraina, dar de a menţine fluxul de ţiţei pentru a evita creşterea preţurilor, au declarat oficialii organizaţiei.

2278 afișări
Imaginea articolului Şefii de finanţe din G7 discută un plan de plafonare a preţului petrolului rusesc. Moscova a reaţionat dur

Şefii de finanţe din G7 discută un plan de plafonare a preţului petrolului rusesc. Moscova a reaţionat dur

Miniştrii din clubul democraţiilor industriale bogate urmează să se întâlnească în mod virtual şi este posibil să emită un comunicat care să prezinte planurile lor de implementare, relatează Reuters.

"Este probabil să se ajungă la un acord", a declarat un oficial european al G7, adăugând că nu este clar cât de multe detalii vor fi dezvăluite, cum ar fi nivelul per baril al plafonului de preţ.

Ministrul britanic de finanţe Nadhim Zahawi a declarat joi, la Washington, că speră că miniştrii de finanţe ai G7 vor "avea o declaraţie care va însemna că putem avansa pentru a realiza acest lucru".

În pofida scăderii volumelor de export de petrol ale Rusiei, veniturile sale din exportul de petrol în iunie au crescut cu 700 de milioane de dolari faţă de mai, împinse de preţurilorcrescute de războiul din Ucraina, a declarat luna trecută Agenţia Internaţională pentru Energie.

Liderii occidentali au căzut de acord în iunie să analizeze un plafon pentru a limita cât pot plăti rafinăriile şi traderii pentru ţiţeiul rusesc - o măsură pe care Moscova spune că nu o va respecta şi că o poate contracara prin expedierea de petrol către statele care nu se adoptă plafonul de preţ.

Ruşii ameninţă cu suspendarea livrărilor

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a refuzat să comenteze planurile G7 privind plafonarea preţurilor.

G7 este format din Marea Britanie, Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia şi Statele Unite. Unii oficiali din cadrul blocului au declarat că plafonarea are nevoie de un sprijin mai larg şi s-au întrebat dacă poate avea succes fără participarea marilor consumatori de petrol, China şi India, care este puţin probabil să susţină planul.

Dar alţi oficiali G7 au declarat că China şi India şi-au exprimat interesul de a cumpăra petrol rusesc la un preţ mai mic, în conformitate cu plafonul.

Preţurile petrolului rusesc au crescut în aşteptarea embargoului UE, ţiţeiul Ural fiind tranzacţionat cu un discount de 18-25 de dolari pe baril faţă de ţiţeiul Brent de referinţă, faţă de un discount de 30-40 de dolari la începutul acestui an.

Moscova va suspenda livrările de petrol către aşa-numitele „ţări ostile”, dacă vor impune „restricţii” asupra preţului petrolului rusesc. Acest lucru a fost anunţat de vicepremierul rus Alexander Novak, potrivit Tass.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
petrol,
rusia,
g7

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici