Şeful Statului Major al armatei israeliene: Liderii iranieni nu sunt pregătiţi pentru a produce arma nucleară

Şeful Statului Major al armatei israeliene generalul Benny Gantz apreciază că liderii iranieni, pe care îi califică drept "foarte raţionali", nu vor decide să facă ultimul pas pentru producerea de arme nucleare.

342 afișări
Imaginea articolului Şeful Statului Major al armatei israeliene: Liderii iranieni nu sunt pregătiţi pentru a produce arma nucleară

Şeful Statului Major al armatei israeliene: Liderii iranieni nu sunt pregătiţi pentru a produce arma nucleară (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Iranul va avansa pe drumul către achiziţionarea bombei, dar mai întâi trebuie luată o decizie în acest sens. Dacă Ghidul suprem iranian ayatollahul Ali Khamenei vrea acest lucru, ţara sa va merge înainte în obţinerea bombei atomice, dar mai întâi trebuie luată o decizie", a afirmat generalul.

"Cred că este vorba despre o enormă eroare şi nu cred că el (Khamenei) va vrea să facă acest pas suplimentar. Liderii iranieni sunt oameni foarte raţionali", a adăugat el.

"Dar recunosc că o astfel de capacitate (nucleară) în mâinile fundamentaliştilor islamici, care ar putea la un moment dat să îşi facă alte calcule, este periculoasă", a subliniat generalul Gantz într-un interviu acordat cotidianului Haaretz.

În legătură cu un eventual atac israelian împotriva instalaţiilor nucleare iraniene, generalul Gantz a afirmat că "opţiunea militară este ultima în ordine cronologică, dar prima în termeni de credibilitate. Dacă ea nu este credibilă, îşi pierde semnificaţia. Noi ne pregătim în mod credibil. Aceasta este meseria mea de militar".

În ceea ce priveşte sancţiunile internaţionale impuse Iranului, şeful Statului Major a apreciat că ele încep "să îşi arate roadele".

"Presiunea începe să îşi arate roadele atât din punct de vedere diplomatic cât şi al sancţiunilor economice", a afirmat generalul.

Ministrul israelian al Apărării Ehud Barak a apreciat miercuri pentru postul de radio public că Iranul nu a "decis încă să producă bombe atomice".

Întrebat în legătură cu efectul sancţiunilor internaţionale, Barak a apreciat că "dacă americanii, europenii şi noi înşine suntem hotărâţi, există o şansă de a-i opri pe iranieni înainte de a dobândi arma atomică". Ministrul Apărării a reafirmat că "toate opţiunile rămân pe masă".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici