Serghei Lavrov: Încurajarea tendinţelor separatiste, după modelul Kosovo, "amorală"

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a calificat drept "amorală" încurajarea tendinţelor "separatiste", cerând ţărilor care au recunoscut independenţa Kosovo să mediteze la responsabilitatea lor faţă de un proces calificat drept "periculos".

14 afișări
Imaginea articolului Serghei Lavrov: Încurajarea tendinţelor separatiste, după modelul Kosovo, "amorală"

Serghei Lavrov: Încurajarea tendinţelor separatiste, după modelul Kosovo, "amorală" (Imagine: Mediafax Foto)

"Cred că încurajarea tendinţelor separatiste este amorală", a declarat Lavrov, într-un interviu publicat marţi în publicaţia oficială rusă, Rossiiskaia Gazeta.

"Vedeţi ce se întâmplă în regiunea autonomă chineză Tibet, cum acţionează separatiştii acolo. Şi albanezii din Macedonia cer deja un grad de autonomie care constituie primul pas spre independenţă", a precizat şeful diplomaţiei ruse.

"Ceea ce se întâmplă în alte părţi ale lumii sugerează că nu asistăm decât la începutul unui proces extrem de exploziv", a adăugat el.

Potrivit lui Lavrov, situaţia cu teritoriul Kosovo reprezintă "un pericol pentru relaţiile internaţionale cu consecinţe imprevizibile".

"Nu din întâmplare mai multe ţări, inclusiv statele islamice, nu recunosc independenţa Kosovo", a cărei proclamare constituie "o gravă încălcare a dreptului internaţional", a adăugat ministrul.

Rusia, aliat al Serbiei, se opune independenţei Kosovo, ca şi desfăşurării unei misiuni europene în provincie, pe care o percepe ca încălcare a rezoluţiei 1244, care a plasat Kosovo sub administrarea ONU.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici