Serghei Lavrov: Noul START nu facilitează amplasarea scutului antirachetă american în Europa

Noul tratat ruso-american privind reducerea arsenalelor strategice nu conţine clauze care să faciliteze amplasarea unui scut antirachetă american ce ar reprezenta o ameninţare pentru Rusia, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de RIA Novosti în pagina electronică.

17 afișări
Imaginea articolului Serghei Lavrov: Noul START nu facilitează amplasarea scutului antirachetă american în Europa

Serghei Lavrov: Noul START nu facilitează amplasarea scutului antirachetă american în Europa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nimic din acest tratat nu conţine clauze care ar facilita iniţiativa Statelor Unite de a dezvolta un scut antirachetă care ar implica riscuri pentru Rusia", a spus Lavrov, într-un interviu difuzat de televiziunea rusă.

Statele Unite şi Rusia au anunţat vineri că noul tratat START va fi semnat la Praga, la 8 aprilie. Washingtonul şi Moscova au negociat documentul timp de aproape un an, unul dintre principalele obstacole fiind planurile americane de amplasare în Europa a unor elemente ale scutului antirachetă.

"Nu putem interzice SUA să realizeze progrese în ceea ce priveşte apărarea antirachetă, dar legătura dintre aceste progrese şi calitatea şi cantitatea arsenalelor ofensive strategice va fi clar stabilită în acest tratat", a adăugat Lavrov.

Secretarul american al Apărării, Robert Gates, declarase vineri că, în cazul în care va fi ratificat, tratatul nu va împiedica Statele Unite "să îmbunătăţească şi să amplaseze" elemente ale scutului în Europa.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici