Serviciile de securitate din întreaga Europă sunt în alertă în legătură cu o nouă armă de război a Rusiei - incendiile şi sabotajele

  • Serviciile de securitate din întreaga Europă sunt în alertă în legătură cu o nouă armă de război a Rusiei - incendiile şi sabotajele - după o serie de incendii misterioase şi atacuri asupra infrastructurii din ţările baltice, Germania şi Marea Britanie.
Urmărește
2381 afișări
Imaginea articolului Serviciile de securitate din întreaga Europă sunt în alertă în legătură cu o nouă armă de război a Rusiei - incendiile şi sabotajele

Serviciile de securitate din întreaga Europă sunt în alertă în legătură cu o nouă armă de război a Rusiei - incendiile şi sabotajele

Când a izbucnit un incendiu la Ikea din Vilnius, în Lituania, luna aceasta, puţini au făcut comentarii până când premierul polonez, Donald Tusk, a sugerat că ar fi putut fi opera unui sabotor străin, relatează The Guardian.
 
Anchetatorii au susţinut deja o potenţială implicare rusă într-un atac incendiar în estul Londrei, un infern care a distrus cel mai mare centru comercial din Polonia, o tentativă de sabotaj în Bavaria, în Germania, şi graffiti antisemite în Paris.
 
Deşi nu există dovezi că incidentele aceste sunt coordonate, serviciile de securitate consideră că ar putea face parte dintr-o încercare sistemică a Moscovei de a destabiliza Occidentul, care a susţinut Ucraina.
 
Aceştia subliniază că, după războiul rece, operaţiunile de informaţii externe erau formate din spioni şi supraveghetorii lor, dar în era reţelelor de socializare, vandalii pot fi angajaţi ca sabotori plătiţi cu câteva sute de euro sau în criptomonede.
 
Atât de mare este îngrijorarea emergentă că aceste atacuri hibride ar putea fi opera Rusiei, încât problema a fost ridicată la un summit al miniştrilor de externe şi de apărare de la Bruxelles în această săptămână, oficialii de securitate olandezi, estonieni şi lituanieni avertizând asupra vulnerabilităţilor naţionale.
 
Săptămâna trecută, Tusk a dezvăluit că autorităţile poloneze au arestat nouă persoane în legătură cu acte de sabotaj care ar fi fost comise la ordinul serviciilor ruseşti.
 
El a spus că infracţiunile ar fi inclus „bătăi, incendii şi tentative de incendiere”, anchetatorii urmărind să afle dacă Rusia a fost implicată în incendiul dintr-un centru comercial din Varşovia, o afirmaţie pe care ambasada rusă a descris-o ca fiind o teorie a conspiraţiei.
 
În aprilie, un britanic a fost acuzat că a orchestrat un atac incendiar asupra a două unităţi legate de un om de afaceri ucrainean într-o zonă industrială din Leyton, în estul Londrei, după ce ar fi fost recrutat de serviciile secrete ruseşti.
 
Marţi, ministrul estonian al apărării, Hanno Pevkur, aflat la Bruxelles pentru un summit UE privind apărarea, a declarat că ţara sa a fost deja victima sabotajului rusesc.
 
„Au desfăşurat operaţiuni similare în Estonia. Au angajat 10 persoane pentru a ataca maşina ministrului de interne şi cea a unui jurnalist. Acesta este un comportament normal al Rusiei. Ne pare rău să spunem, dar trebuie să înţelegem că Rusia este din ce în ce mai agresivă faţă de ţările europene şi, de asemenea, faţă de ţările NATO", a declarat el.
 
În Germania, există, de asemenea, suspiciuni de atacuri conduse de serviciile secrete străine, pe lângă un val de atacuri cibernetice în 2023 de către un grup de hackeri legat de serviciile secrete ruseşti. Luna trecută, doi cetăţeni germano-ruşi au fost arestaţi sub suspiciunea că au plănuit atacuri de sabotaj, inclusiv asupra unei baze militare din Bavaria. Principalul suspect a fost acuzat că a plănuit o explozie, incendiere şi că a menţinut contactul cu serviciile secrete ruseşti.
 
Şi în România un bărbat a fost arestat preventiv pentru că, în ultimii doi ani, a spionat obiective militare româneşti sau aparţinând NATO amplasate în proximitatea municipiului Tulcea şi a trimis informaţii şi fotografii către diplomaţi din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici