Serviciul de Securitate al Ucrainei a luat cu asalt o mânăstire istorică. Razia viza colaboratorii ruşi

  • Mănăstirea creştină Pechersk Lavra din Kiev datează din secolul al XI-lea şi este sediul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei
  • Serviciul de Securitate al Ucrainei a verificat instituţia după ce mai mulţi clerici ar fi manifestat simpatii pro-ruse
  • Operaţiunea specială a vizat destructurarea unei eventuale reţele de colaboratori, capabile de acte de sabotaj
3757 afișări
Imaginea articolului Serviciul de Securitate al Ucrainei a luat cu asalt o mânăstire istorică. Razia viza colaboratorii ruşi

Sursa foto: Profimedia

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a întreprins o acţiune amplă la sediul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei din Kiev cu scopul de a demasca agenţii ruşi infiltraţi în instituţie. Biserica Ortodoxă ucraineană s-a despărţit de patriarhia Moscovei după invazia Rusiei, însă schisma a fost accelerată şi de sprijinul patriarhului rus Kirill pentru război.

În ciuda acestui fapt, unii dintre cei mai mari clerici ai bisericii au fost acuzaţi că sprijină în continuare Moscova pe ascuns, folosindu-şi poziţia pentru a-i influenţa pe enoriaşi.

SBU întreprinde „măsuri de contrainformaţii” pentru a viza „activităţile subversive” ale serviciilor speciale ruse. Acest lucru presupune un grad ridicat de atac, sabotaj şi luare de ostatici în locuri care atrag grupuri mari de cetăţeni, cum ar fi bisericile.

Kremlinul a denunţat razia ca fiind un alt atac al Kievului asupra ortodoxiei ruse. Patriarhul Kirill a condamnat operaţiunea şi a catalogat-o drept un „act de intimidare la adresa credincioşilor”.

Mănăstirea creştină Pechersk Lavra datează din secolul al XI-lea şi este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Până la terminarea verificărilor, încă există suspiciunea că mânăstirea este folosită de Kremlin pentru a influenţa opinia publică din Ucraina.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici