Sevastopol: O paradă militară rusă provoacă noi tensiuni între Rusia şi Ucraina

Noi tensiuni au apărut miercuri între Ucraina şi Rusia, pe tema unei parade militare pe care Moscova intenţionează să o organizeze pe teritoriul ucrainean în pofida opoziţiei Kievului, cu prilejul celei de a 225-a aniversări a Flotei ruse de la Marea Neagră.

63 afișări
Imaginea articolului Sevastopol: O paradă militară rusă provoacă noi tensiuni între Rusia şi Ucraina

Sevastopol: O paradă militară rusă provoacă noi tensiuni între Rusia şi Ucraina (Imagine: Mediafax Foto)

"Continuăm să ne pregătim pentru paradă. Aceasta se va desfăşura indiferent de climat, prin aceasta înţelegându-se climatul politic", a declarat miercuri o sursă din cadrul Statului Major al flotei ruse, citată de Interfax.

Moscova va organiza parada duminică la Sevastopol, portul situat în sudul peninsulei ucrainene Crimeea, unde a fost înfiinţată şi este staţionată Flota rusă de la Marea Neagră, în baza unui acord încheiat în 1997 pe o perioadă de 20 de ani între cele două foste republici sovietice.

Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe şi serviciile de securitate (SBU) s-au pronunţat împotriva acestui proiect, iar municipalitatea din Sevastopol l-a interzis, propunând părţii ruse să se limiteze la o "sărbătoare sportivă", potrivit agenţiei Interfax.

O paradă militară "este un element de ideologie militară, politică, dacă vreţi", a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ucrainene Vasil Kirilici, citat de Interfax, în timp ce sentimentele proruse şi antiucrainene sunt foarte puternice la Sevastopol, numit adesea "oraşul gloriei ruse".

Ministrul ucrainean al Apărării Iuri Ehanurov, a declarat la rândul său miercuri că cele două state au convenit iniţial să organizeze o paradă comună. "Dar din nefericire, în ultimele zile, partea rusă a început să acţioneze independent", a adăugat el, relatează Interfax.

Staţionarea flotei ruse la Sevastopol a provocat în mod regulat conflicte între Ucraina şi Rusia.

Marţi Kievul a protestat faţă de recenta desfăşurare în Crimeea a exerciţiilor militare ruse, fără avizul autorităţilor ucrainene, suscitând o reacţie de uimire din partea Rusiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici