Şi mai multă instabilitate în Orientul Mijlociu. Irakul vrea retragerea trupelor coaliţiei conduse de SUA, după un atac la Bagdad

Guvernul irakian începe procesul de îndepărtare a coaliţiei militare internaţionale conduse de SUA de pe teritoriul ţării, a anunţat vineri biroul premierului Mohammed Shia al-Sudani.

676 afișări
Imaginea articolului Şi mai multă instabilitate în Orientul Mijlociu. Irakul vrea retragerea trupelor coaliţiei conduse de SUA, după un atac la Bagdad

Statele Unite au 900 de soldaţi în Siria şi 2.500 în Irak, într-o misiune prin care consiliază şi asistă forţele locale care încearcă să prevină o reapariţie a Statului Islamic, care în 2014 a pus stăpânire pe mari părţi din ambele ţări.

Decizia lui Sudani vine la o zi după ce un atac american a ucis un lider al unei miliţiei proiraniene din Bagdad, provocând furia grupurilor aliate cu Iranul, care au cerut guvernului să pună capăt prezenţei coaliţiei în Irak, informează Reuters.

"Guvernul stabileşte data pentru începerea comitetului bilateral pentru a pune la punct aranjamentele pentru a pune capăt definitiv prezenţei forţelor coaliţiei internaţionale în Irak", se arată într-un comunicat al biroului premierului.

Comitetul va include reprezentanţi ai coaliţiei militare, a declarat un oficial guvernamental.

Armata americană a lansat atacul de joi ca represalii la recentele atacuri asupra personalului american, a precizat Pentagonul. Miliţiile aliate cu Iranul din Irak şi Siria se opun campaniei Israelului în Fâşia Gaza şi consideră SUA parţial responsabile.

"Subliniem poziţia noastră fermă în ceea ce priveşte încetarea existenţei coaliţiei internaţionale după ce justificările pentru existenţa acesteia au luat sfârşit", a declarat Sudani.

Un consilier politic apropiat premierului irakian a declarat că Sudani a fost supus unor presiuni uriaşe din partea unor partide şiite apropiate Iranului care urmăresc să pună capăt prezenţei SUA în Irak, iar recenta sa declaraţie a fost menită să "liniştească partidele furioase din cadrul coaliţiei şiite aflate la guvernare împotriva Statelor Unite".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici