Sindromul „Havana” şi Unitatea GRU 29155. Raport: Multe dintre victimele sindromului au expertiză pe Rusia, Georgia sau Ucraina

  • O investigaţie desfăşurată în comun de publicaţiile The Insider, Der Spiegel şi 60 Minutes a scos la iveală cum unitatea GRU 29155 a Rusiei ar avea legătură cu ceea ce americanii au numit „sindromul Havana”.
  • „Sindromul Havana” reprezintă o serie de afecţiuni medicale inexplicabile ale oficialilor americani, în mare parte angajaţi CIA, dislocaţi la diverse ambasade ale SUA în lume.
  • Unitatea 29155 a GRU ar fi specializată în folosirea armelor cu energie direcţionată pe ţinte ale guvernului SUA aflate peste hotare
1298 afișări
Imaginea articolului Sindromul „Havana” şi Unitatea GRU 29155. Raport: Multe dintre victimele sindromului au expertiză pe Rusia, Georgia sau Ucraina

Sindromul Havana a ajuns în atenţia publicului în 2017, după ce peste 20 de oficiali ai SUA de la Ambasada din Cuba au început să sufere de afecţiuni medicale ciudate, în Havana. De atunci, au apărut peste 100 de alte cazuri în locuri precum Guangzhou, China sau chiar Washington, în rândul diplomaţilor americani, spionilor, ofiţerilor militari, contractorilor şi, în unele cazuri, printre rudele acestora. Primul „atac” de acest fel, care a vizat un oficial american, ar fi avut loc în Frankfurt, Germania, în 2014.

Potrivit The Insider, în aceste atacuri ar fi fost folosite ceea ce publicaţiile numesc „arme cu energie direcţionată”, concepute după mulţi ani de cercetări ştiinţifice ale ofiţerilor de informaţii ruşi. Consecinţele medicale pot fi permanente şi, în unele cazuri, extrem de grave. Simptomele includ dureri mari de cap, ameţeală, insomnie, stări de greaţă, orbire sau pierdere a auzului. Unele dintre victime au fost diagnosticate cu afecţiuni grave ale creierului, fiind obligaţi să se retragă din activitate. Una dintre victimele care au vorbit cu The Insider, soţie a unui ambasador american din Tbilisi, a fost „atacată” în 2021 şi, de atunci, suferă de dureri de cap enorme. A trecut prin două operaţii şi necesită o a treia pentru a putea opri deteriorarea osului temporal, o afecţiune pe care medicii nu o pot explica.

Potrivit publicaţiilor amintite mai sus, unitatea 29155 nu are obiectivul de a spiona sau colecta informaţii de peste hotare, ci se concentrează pe operaţiuni militare violente. Se pare că membrii acestei unităţi ar fi fost premiaţi sau promovaţi în ultimii ani pentru „dezvoltarea unor arme acustice non-letale”, termeni folosiţi de informaţiile ruseşti şi literatura rusească pentru a descrie dispozitivele cu energie direcţionată şi bazate pe radiofrecvenţă şi sunet. Un oficial CIA a declarat că misiunea unităţii 29155 este de a „găsi, repara şi încheia, totul pentru a susţine visurile imperiale ale lui Vladimir Putin”. Multe dintre victime au expertiză în Rusia, Ucraina sau Georgia.

În ciuda tot mai multor rapoarte cu privire la sindromul Havana, ODNI din SUA (Office of the Director of National Intelligence) a întocmit un raport, în martie 2023, şi a conchis că este „puţin probabil” ca un inamic străin să fi cauzat sindromul Havana. Victimele acestui sindrom nu au fost deloc mulţumite de rezultatele raportului. În 2021, Administraţia Biden a aprobat Legea Havana, care oferă compensaţii semnificative victimelor sindromului.

Dacă se dovedeşte că Putin se află în spatele acestor atacuri, mai scriu The Insider, Der Spiegel şi 60 minutes, scoaterea din serviciu a ofiţerilor de informaţii americani prin provocarea acestui sindrom ar putea fi o victorie strategică importantă a lui Putin faţă de SUA.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici