Situaţia din Ucraina: Hollande şi Merkel i-au cerut lui Putin să favorizeze reluarea negocierilor

François Hollande şi Angela Merkel i-au cerut duminică lui Vladimir Putin să "favorizeze reluarea negocierilor" în Ucraina şi au îndemnat toate părţile să înceteze ostilităţile, se arată într-un comunicat de la Palatul Elysée difuzat după o nouă convorbire telefonică între cei trei.

467 afișări
Imaginea articolului Situaţia din Ucraina: Hollande şi Merkel i-au cerut lui Putin să favorizeze reluarea negocierilor

Angela Merkel si Francois Hollande (Imagine: Mediafax Foto)

După trei zile de la ultima convorbire telefonică, preşedintele francez şi cancelarul german "au luat notă de declaraţia preşedintelui rus, în urma anunţării unei încetări a focului de către preşedintele ucrainean", şi i-au cerut liderului de la Kremlin să "favorizeze reluarea negocierilor" între Kiev şi separatiştii proruşi din estul Ucrainei.

Discuţii au avut loc în mai multe rânduri între Kiev şi reprezentanţi regionali din estul Ucrainei, dar niciun reprezentant al insurgenţilor separatişti nu a participat la ele.

Putin a îndemnat duminică preşedinţia ucraineană şi rebelii să angajeze un dialog "substanţial", a cerut Kievului s-şi înceteze operaţiunile militare şi să garanteze drepturile rusofonilor în estul sepratist.

"Cel mai important este să se ajungă la o soluţie politică" şi "contează ca acest dialog între părţile care se înfruntă în Ucraina să se bazeze pe planul de pace" propus de către Poroşenko, a insistat Putin într-o declaraţie pentru televiziuni.

Hollande şi Merkel, care au "îndemnat toate părţile din conflict să înceteze ostilităţile", au insistat în convorbirea cu Putin şi asupra "importanţei asigurării depline a controlului frontierei ruso-ucrainene, cu scopul evitării unor infiltrări de materiale şi persoane înarmate", a mai anunţat preşedinţia franceză.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici