Slovenia a preluat preşedinţia UE, la 16 ani de la declararea independenţei

Slovenia a preluat, la 1 ianuarie, preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, la 16 ani după declararea independenţei şi după trei ani de la intrarea în UE, oferindu-se să acţioneze ca mediator între diferitele naţiuni balcanice.

1 afișare
Imaginea articolului Slovenia a preluat preşedinţia UE, la 16 ani de la declararea independenţei

Slovenia a preluat preşedinţia UE, la 16 ani de la declararea independenţei

În perioada preşedinţiei slovene a Uniunii, este aşteptată declararea independenţei provinciei sârbe Kosovo, care ar putea declanşa o criză în interiorul UE, comentează BBC News Online.

Ministrul sloven de Externe, Dimitrij Rupel, a declarat că ar dori ca situaţia provinciei sârbe să fie rezolvată până la sfârşitul lunii iunie, când se va încheia şi preşedinţia slovenă a Uniunii.

Misiunea Sloveniei, în calitate de preşedinte al UE, va consta în coordonarea acţiunilor şi deciziilor UE în privinţa Kosovo. "Vrem să transformăm zona Balcanilor de Vest într-o zonă stabilă şi previzibilă, chiar plictisitoare", a declarat, la televiziunea slovenă, europarlamentarul Jelco Kacin, raportor pentru Serbia al Parlamentului European.

Slovenia a aderat la UE în 2004 şi este prima ţară fostă comunistă care preia preşedinţia semestrială a Uniunii.

 

Ministrul sloven pentru Afaceri Europene, Janez Lenarcic, a declarat că ţara sa intenţionează să depună toate eforturile pentru a accelera procesul de integrare în UE a tuturor fostelor republici iugoslave. "Europa ar trebui să depună mai multe eforturi pentru a ajuta aceste ţări", a spus el.

Slovenia va avea şi misiunea de a convinge statele membre UE să ratifice Tratatul de la Lisabona, existând toate premisele ca preşedinţa slovenă a UE să se dovedească a fi o perioadă dificilă.

Cu o populaţie de numai două milioane de locuitori, Slovenia dispune de o reţea diplomatică insuficientă în Europa, dar a sporit semnificativ dimensiunile delegaţiei la Bruxelles, care este formată acum din 170 de persoane. De asemenea, autorităţile slovene au trimis 1.500 de funcţionari publici să urmeze cursuri de limbi străine şi de negociere, pentru a putea face faţă sarcinilor ce îi revin în cele şase luni de preşedinţie UE.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici