SONDAJ: Democraţia este populară în şase ţări musulmane, la un an de la declanşarea Primăverii Arabe

Democraţia a rămas populară în şase ţări cu populaţie majoritară musulmană, la peste un an de la declanşarea Primăverii Arabe, însă în unele ţări majorităţile sunt în favoarea legilor fondate pe Coran, arată un sondaj făcut public marţi în Statele Unite.

377 afișări
Imaginea articolului SONDAJ: Democraţia este populară în şase ţări musulmane, la un an de la declanşarea Primăverii Arabe

SONDAJ: Democraţia este populară în şase ţări musulmane, la un an de la declanşarea Primăverii Arabe (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sondajul, făcut de institutul de cercetare Pew, indică faptul că primele două ţări care şi-au înlăturat de la putere dictatorul, Tunisia şi Egipt, sunt adepte ale democraţiei: 67 la sută dintre egipteni şi 63 la sută dintre tunisieni preferă democraţia.

În regiune, libanezii (84 la sută) şi turcii (71 la sută) par a fi şi mai democratici, în timp ce iordanienii (61 la sută) şi pakistanezii (42 la sută) sunt mai puţin entuziaşti.

În Tunisia, 45 la sută dintre cei care au participat la sondaj consideră că în ţara lor este mai bine după înlăturarea preşedintelui Ben Ali, în timp ce 42 la sută afirmă contrariul. În ceea ce priveşte economia tunisiană, 75 la sută consideră că se va ameliora.

În Liban, unde se găseşte şi o importantă minoritate creştină, persoanele interogate consideră în majoritate că islamul are un rol foarte important în politica ţării lor, acest lucruu fiind considerat drept pozitiv. Punctele de vedere însă diferă de la ţară la ţară în ceea ce priveşte influenţa pe care religia ar trebui să o aibă asupra legislaţiei.

În Pakistan, 82 la sută dintre cei chestionaţi cred că legile "trebuie să urmeze strict Coranul", procente mai mici înregistrându-se în Iordania, 72 la sută, Egipt, 60 la sută, Tunisia, 23 la sută, Turcia şi Liban, 17 la sută.

În ceea ce priveşte rolul femeilor în societate, marea majoritate consideră că femeia ar trebui să aibă aceleaşi drepturi ca bărbatul. Dacă 93 la sută dintre libanezi sunt de acord cu acest lucru, procentul scade la 74 la sută în Tunisia, şi la 58 la sută în Egipt. Deşi, în Tunisia, bărbaţii sprijină egalitatea drepturilor în proporţie de 84 la sută, doar 65 la sută dintre femei sunt pentru.

Extremiştii sunt respinşi categoric în toate ţările, chiar dacă Al-Qaida se bucură de o opinie favorabilă din partea a 19 la sută dintre egipteni, 16 la sută dintre tunisieni şi 13 la sută dintre pakistanezi.

Sondajul a fost realizat în lunile martie şi aprilie, eşantionul fiind de 1000 de persoane din fiecare ţară, cu o marjă de eroare între 3,9 şi 5,2 la sută.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici