Soros oferă Ungariei un milion de dolari în urma deversării de reziduuri chimice

Fundaţia omului de afaceri american de origine ungară George Soros a oferit un milion de dolari pentru apărarea civilă şi lucrările de reconstrucţie în satele inundate cu noroi roşu din vestul Ungariei, potrivit unui comunicat citat vineri de MTI.

22 afișări
Imaginea articolului Soros oferă Ungariei un milion de dolari în urma deversării de reziduuri chimice

Soros oferă Ungariei un milion de dolari în urma deversării de reziduuri chimice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Speranţa mea este ca aceste fonduri, oferite ca răspuns la un apel din partea premierului (ungar, Viktor) Orban, să poată furniza alinare persoanelor afectate de această tragedie", a declarat Soros, preşedintele Open Society Foundation, într-o scrisoare.

"Este necesar ca Ungaria să implementeze măsuri de prevenţie, pentru a se asigura că aşa ceva nu se va mai întâmpla din nou", a continuat omul de afaceri.

Grantul a fost acordat dintr-un fond de urgenţă al Open Society Foundation, creat în 2009 ca răspuns la criza economică în ţările europene, inclusiv Ungaria.

Pe de altă parte, Uniunea Europeană (UE) va trimite în Ungaria o echipă de cinci experţi, pentru a ajuta la evaluarea impactului poluării, a anunţat vineri ministrul ungar al Afacerilor Interne, Sandor Pinter, într-o conferinţă de presă.

Pinter a declarat că în baza rezultatului acestor teste se va stabili dacă Ungaria va avea nevoie să ceară o asistenţă suplimentară din partea unor experţi.

Ministrul a adăugat, răspunzând unei întrebări cu privire la posibilitatea reluării producţiei de către societatea al cărei rezervor a cedat, luni, producând poluarea, că producţia companiei este suspendată până duminică, dată la care o comisie guvernamentală de coordonare se va întruni pentru a discuta situaţia.

"Producţia la MAL Srt poate continua numai după ce este garantată securitatea depozitării noroiului roşu", a subliniat Pinter, la locul poluării.

Nu au fost găsite substanţe poluante în apa potabilă de la baza din Kolontar, unul dintre satele afectate, poluarea fiind oprită la suprafaţă, a anunţat ministrul. Potrivit testelor efectuate asupra apei Dunării, nivelul PH-ului a fost sub 9, lucru care înseamnă că posibilitatea unui dezastru biologic este exclusă, a adăugat el.

Au fost adoptate măsuri pentru eliminarea conţinutului de metale grele cauzat de inundarea râului Marcal, un afluent direct al Dunării, iar substanţele poluante captate vor fi îndepărtate prin înlocuirea solului, a precizat Pinter.

Ministrul a adăugat că răspândirea în aer a materialelor periculoase din noroiul roşu va fi împiedicată prin asigurarea unei izolări "corecte", după care va fi efectuată deshidratarea acestora.

El a estimat costurile cu reconstrucţia satelor afectate la câteva miliarde de forinţi.

Greenpeace Ungaria a criticat vineri, într-un comunicat, rezultatele testelor oficiale, apreciind că substanţe periculoase, ca arsenicul, depăşeau nivelul maxim admis în probele de apă din zonă, lucru ce ar putea avea efecte pe termen lung asupra mediului.

Unsprezece salvatori au fost răniţi joi, unul dintre ei fiind spitalizat cu arsuri la ochi, potrivit unui purtător de cuvânt al serviciilor de ambulanţă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici