Spania va plăti cinci milioane de dolari reţelei al-Qaida pentru eliberarea a trei ostatici

Spania ar fi pe punctul de a plăti cinci milioane de dolari reţelei al-Qaida pentru eliberarea a trei ostatici spanioli reţinuţi de aproape trei luni de aripa din Magreb a reţelei al-Qaida, relatează cotidianul El Mundo în ediţia de duminică.

25 afișări
Imaginea articolului Spania va plăti cinci milioane de dolari reţelei al-Qaida pentru eliberarea a trei ostatici

Spania va plăti cinci milioane de dolari reţelei al-Qaida pentru eliberarea a trei ostatici (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un purtător de cuvânt al Ministerului spaniol de Externe a declarat că nu are "oficial nici o nouă informaţie" pe tema celor trei membri ai unei asociaţii umanitare spaniole, răpiţi la 29 noiembrie în Mauritania.

Spania "trimite cinci milioane de dolari teroriştilor al-Qaida din Magreb prin intermediul unui lider tuareg", scrie El Mundo, fără a preciza sursele.

Ziarul spaniol explică de asemenea că un acord a fost încheiat la sfârşitul lui ianuarie între Madrid şi al-Qaida din Magrebul Islamic (AQMI), cu ajutorul autorităţilor din Mali, pentru a plăti o răscumpărare de cinci milioane de dolari.

Această sumă a fost "confirmată pentru cotidian de un membru al Guvernului", adaugă El Mundo.

Un lider tuareg, Yyad Ag Ghali, serveşte ca intermediar şi "avea responsabilitatea de a transmite teroriştilor (...) cele cinci milioane de dolari în numerar", adaugă publicaţia.

Acelaşi ziar publică un interviu cu preşedintele Mali, Amadou Toumani Toure, care se declară "încrezător că zilele următoare vor fi veşti bune" pentru cei şase ostatici europeni reţinuţi de AQMI.

Această grupare reţine în prezent şase europeni în zona deşertică din nordul Mali: francezul răpit la 26 noiembrie în această ţară, trei spanioli răpiţi la 29 noiembrie în Mauritania şi un cuplu de italieni răpiţi la 17 decembrie tot în Mauritania.

AQMI ceruse în special eliberarea a patru islamişti deţinuţi în Mali. Aceştia au fost condamnaţi joi la pedepse pe care le-au ispăşit deja prin arestul preventiv şi care pot fi eliberaţi din punct de vedere juridic, a declarat vineri o sursă judiciară din Mali.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici