Spania votează duminică între reformele sociale ale lui Sánchez şi extrema dreaptă a lui Feijóo

Spaniolii continuă să meargă la urne duminică în cadrul alegerilor generale care oferă posibilitatea de a alege între două viziuni puternic contrastante: stânga şi dreapta. Prim-ministru din 2018, Pedro Sánchez a făcut apel ca oamenii să meargă la vot, scrie BBC.

132 afișări
Imaginea articolului Spania votează duminică între reformele sociale ale lui Sánchez şi extrema dreaptă a lui Feijóo

Spania votează duminică între reformele sociale ale lui Sánchez şi extrema dreaptă a lui Feijóo

Liderul socialist Pedro Sánchez a votat la Madrid şi a făcut apel ca oamenii să meargă în număr mare la vot.

Prim-ministru din 2018, Sánchez speră că reformele sociale ale guvernului şi modul în care acesta gestionează o economie cu performanţe puternice vor câştiga electoratul. Dar partidul său a rămas în sondaje în urma Partidului Popular (PP) conservator condus de Alberto Núñez Feijóo, care ar putea sfârşi prin a avea nevoie de sprijinul extremei drepte.

Acestea sunt primele alegeri generale din Spania modernă organizate în căldura toridă, din mijlocul verii, când mulţi spanioli sunt în vacanţă.

Scrutinul pentru cei 37 de milioane de alegători din Spania va continua duminică până la ora 20:00 (18:00 GMT), deşi aproape 2,5 milioane de persoane au votat deja prin corespondenţă.

Feijóo, în vârstă de 61 de ani, a provocat controverse în timpul campaniei electorale, părând să pună la îndoială gestionarea voturilor prin corespondenţă. Liderul conservator vrea să anuleze multe dintre reformele socialiste. Dacă va apela la partidul Vox pentru a forma o majoritate în parlamentul spaniol, care are 350 de locuri, ar însemna prima implicare a extremei drepte în guvern de la sfârşitul dictaturii lui Franco, în 1975.

Liderul Vox, Santiago Abascal, este un naţionalist spaniol a cărui popularitate a fost determinată atât de o opoziţie acerbă faţă de separatismul catalan şi feminism, cât şi de politicile anti-imigraţie.

„Aceasta va fi o victorie a progresului asupra înapoierii, a viitorului asupra trecutului, a adevărului asupra minciunii”, a declarat Sánchez. „Dreapta se concentrează pe a spune minciuni, noi ne concentrăm pe a face o revenire”.

Din 2020, Sánchez, în vârstă de 51 de ani, a condus primul guvern de coaliţie din epoca modernă a Spaniei împreună cu Unidas Podemos.

Administraţia sa a condus în timpul pandemiei, în timpul erupţiei vulcanice de pe insula La Palma din Insulele Canare şi a gestionat impactul războiului din Ucraina, în timp ce a supravegheat o scădere constantă a ratei şomajului şi una dintre economiile cu cea mai rapidă creştere din Europa.

În ciuda acestui fapt, aceste probleme au figurat mult mai puţin în timpul campaniei decât şi-ar fi dorit Sánchez. În schimb, el s-a confruntat cu critici acerbe privind dependenţa guvernului său de sprijinul parlamentar al separatiştilor basci şi catalani.

Dreapta l-a prezentat pe Sánchez ca pe un cinic care doreşte să acapareze puterea, dispus să se angajeze cu duşmanii democraţiei constituţionale spaniole pentru a rămâne în funcţie.

Feijóo a declarat că, dacă va fi ales, intenţionează să anuleze o serie de reforme introduse de guvernul de stânga, inclusiv legile care abordează moştenirea dictaturii naţionaliste a lui Franco şi care facilitează tranziţia de gen. De asemenea, el doreşte să revizuiască noua legislaţie privind eutanasia şi avortul.

El a făcut apel la spanioli să îi acorde suficiente voturi pentru a „pune capăt impasurilor” din politica ţării. „O majoritate puternică, care să nu fie nevoită să se bazeze pe radicali, este crucială pentru ca noi să mergem mai departe”, a spus el.

În ultimele etape ale campaniei, el a fost supus unor presiuni în legătură cu prietenia sa cu un traficant de droguri notoriu din Galicia, Marcial Dorado, în anii 1990. Feijóo a declarat că nu era la curent cu activităţile criminale ale lui Dorado la acea vreme.

La alegerile regionale şi municipale din mai, PP a câştigat teren, în timp ce socialiştii şi alte partide de stânga au suferit pierderi.

Cu toate acestea, pentru alegerile generale a fost formată o nouă platformă de stânga, Sumar, care reuneşte 15 partide sub aceeaşi siglă, inclusiv Unidas Podemos. Condusă de carismaticul ministru al muncii Yolanda Díaz, Sumar îşi propune să obţină locul al treilea în faţa Vox şi, astfel, să-i ofere lui Sánchez o şansă de a forma un nou guvern de coaliţie.

PP şi Vox au format deja zeci de coaliţii şi parteneriate de guvernare la nivel local.

Partidele de stânga avertizează că victoria de duminică a lui Feijóo ar deschide uşa intrării extremei drepte în guvernul naţional, aducând cu sine o reducere a drepturilor imigranţilor, femeilor şi comunităţii LGBTQ+.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici