Specialiştii nu s-au pus de acord ce fel de cutremure au avut loc în Turcia

Seismologii s-au împărţit asupra dinamicii cutremurelor care au izbit cu putere sud-estul Turciei şi nordul Siriei.

1680 afișări
Imaginea articolului Specialiştii nu s-au pus de acord ce fel de cutremure au avut loc în Turcia

Specialiştii nu s-au pus de acord ce fel de cutremur a avut loc în Turcia

Experţii sunt împărţiţi cu privire la natura celor două cutremure care au zguduit sud-estul Turciei şi nordul Siriei.

Pentru unii, acestea s-ar putea datora unui fenomen seismic cunoscut sub numele de „dublu”, adică o pereche de cutremure de magnitudine comparabilă care au loc foarte aproape unul de altul în spaţiu şi timp, ceea ce este considerat un fapt relativ neobişnuit.

Opinia este împărtăşită de Suzan van der Lee, expert în seismologie şi profesor la Northwestern University (Illinois, SUA).

Hector Gonzalez-Huizar, membru al Temblor, o organizaţie americană care se ocupă cu evaluarea riscului seismic, susţine că semnificaţia dublei lovituri se referă la acele cazuri în care un al doilea cutremur are loc pe aceeaşi falie, după o perioadă scurtă de timp, aproape în acelaşi loc.

„Nu l-aş considera un dublu, ci o replică a primului: epicentrele erau la aproximativ 100 de kilometri distanţă unul de celălalt, iar al doilea cutremur a avut loc aproximativ 9 ore mai târziu”, apreciază Gonzalez-Huizar.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici