Stanley McChrystal: Situaţia în Afganistan a început să se amelioreze

Trupele americane suplimentare trimise în Afganistan au realizat deja "progrese" în faţa talibanilor, iar situaţia este pe cale să se amelioreze, a dat asigurări comandantul forţelor internaţionale în Afganistan, într-un interviu pentru postul american de televiziune ABC.

77 afișări
Imaginea articolului Stanley McChrystal: Situaţia în Afganistan a început să se amelioreze

Stanley McChrystal: Situaţia în Afganistan a început să se amelioreze (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cred că am făcut progrese" în ultimele şapte luni, de la data sosirii primelor efective suplimentare trimise de preşedintele Barack Obama, a declarat generalul Stanley McChrystal într-un interviu, publicat luni pe site-ul postului american.

Dar "misiunea nu este încă îndeplinită", a adăugat el, în contextul în care Washingtonul a anunţat în noiembrie suplimentarea cu 30.000 de militari a efectivelor în Afganistan, la recomandarea generalului McChrystal.

Anul acesta, numărul total al militarilor americani şi al celor din cadrul Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF) va ajunge, astfel, la 150.000.

Generalul american a citat ca exemplu progresele constatate în provincia Helmand (sud), un fief al insurecţiei, unde prezenţa militară a fost suplimentată în mod considerabil anul trecut.

"Când mă aflu într-o zonă care încă era controlată de talibani în urmă cu şapte luni, unde întâlneşti lideri tribali care dau dovadă de un optimism considerabil atunci când vorbesc de viitor, simţi că lucrurile iau o altă turnură", a declarat el.

"Afganii ştiu că timpul trece, iar eu cred noi trebuie să ne grăbim să îi convingem că putem să îi ajutăm să îşi reconstruiască ţara", a continuat generalul.

Casa Albă a decretat că trupele americane vor începe să se retragă din Afganistan în iulie 2011.

Optimismul generalului pare coroborat de rezultatele unui sondaj publicat luni.

Potrivit acestei anchete, comandată de ABC şi posturile de televiziune britanic BBC şi german ARD, 70 la sută dintre afgani apreciază că ţara lor se îndreaptă într-o direcţie bună, faţă de doar 40 la sută câţi aveau această opinie în ianuarie 2009.

Acest sondaj a fost realizat între 11 şi 23 decembrie asupra unui număr de 1.534 de afgani, de către Centrul afgan de Cercetare Socio-Economică (ACSOR), la cererea celor trei posturi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici