Stare de urgenţă în Haiti. Liderul unei bande încearcă să-l înlăture pe premier din funcţie

  • Autorităţile din Haiti au declarat stare de urgenţă în întreaga ţară.
  • Măsura a fost luată ca urmare a violenţelor izbucnite în weekend.
  • Şeful unei bande a solicitat demisia premierului ţării şi a declanşat confruntări violente, inclusiv la două închisori.
511 afișări
Imaginea articolului Stare de urgenţă în Haiti. Liderul unei bande încearcă să-l înlăture pe premier din funcţie

Stare de urgenţă în Haiti. Liderul unei bande încearcă să-l înlăture pe premier din funcţie

Decretul guvernamental privind starea de urgenţă vine după o escaladare dramatică a ciocnirilor din weekend, potrivit Sky News. Confruntările dintre bande şi poliţişti au blocat parţial activităţile la Port-au-Prince şi au oprit temporar comunicaţiile.

Unul dintre liderii bandelor din Haiti le-a cerut celorlalţi să se unească pentru a-l înlătură pe premierul Ariel Henry din funcţie. Henry, care a venit la putere în 2021 după asasinarea fostului preşedinte Moise, a promis să demisioneze până la începutul lunii februarie. Ulterior, el a spus că securitatea trebuie mai întâi restabilită pentru a asigura alegeri libere şi corecte.

În weekend, bandele au atacat cea mai mare închisoare din ţară. Uşile au fost dărâmate şi cei mai mulţi deţinuţi au evadat.

Închisoarea are locuri pentru 700 de prizonieri, dar în 2023 s-a ajuns la 3.687 de deţinuţi, susţin organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici