Stare de urgenţă în Lima şi în alte trei regiuni din Peru, după săptămâni de proteste

  • Guvernul peruan a declarat stare de urgenţă în capitala Lima şi în alte trei regiuni, în urma unor săptămâni de proteste împotriva preşedintelui Dina Boluarte, care au făcut cel puţin 42 de victime.
  • Preşedinta Dina Boluarte îşi exprimă regretul pentru moartea a cel puţin 42 de persoane în ultimul val de demonstraţii, dar insistă că nu se va retrage din funcţie.
1237 afișări
Imaginea articolului Stare de urgenţă în Lima şi în alte trei regiuni din Peru, după săptămâni de proteste

Stare de urgenţă în Lima şi în alte trei regiuni din Peru, după săptămâni de proteste

Măsura, în vigoare timp de 30 de zile, autorizează armata să intervină pentru a menţine ordinea şi suspendă mai multe drepturi constituţionale, cum ar fi libertatea de circulaţie şi de întrunire, potrivit unui decret publicat sâmbătă în jurnalul oficial.
 
În afară de capitală, starea de urgenţă acoperă regiunile Cusco şi Puno şi portul Callao, adiacent oraşului Lima.
 
Peste 100 de baraje rutiere, instalate de protestatari pentru a întrerupe traficul, au fost amplasate sâmbătă în Peru, în special în sud, care a fost epicentrul protestelor, dar şi în jurul oraşului Lima, potrivit The Guardian.
 
Cu toate acestea, autorităţile au redeschis aeroportul internaţional din Cusco, care este vital pentru sectorul turistic din Peru.
 
Vineri, Boluarte a insistat asupra faptului că nu va demisiona, într-o intervenţie nocturnă la televiziunea de stat.
 
Unele voci care au venit din partea facţiunilor violente şi radicale îmi cer demisia, provocând populaţia la haos, dezordine şi distrugere", a declarat Boluarte. „Nu voi demisiona. Angajamentul meu este cu Peru".
 
În discurs, Boluarte a deplâns faptul că protestele au devenit uneori violente.
 
„Nu pot să nu-mi reiterez regretul pentru moartea unor peruani în aceste proteste", a spus ea. „Îmi cer scuze pentru această situaţie".
 
Dar ea a respins posibilitatea de a convoca o adunare constituţională, aşa cum au cerut protestatarii, subliniind dificultăţile pe care le-a avut vecinul Peru, Chile, în elaborarea şi aprobarea unei noi constituţii.
 
Acest lucru nu se poate întâmpla peste noapte", a spus Boluarte.
 
Demonstraţiile antiguvernamentale în masă au izbucnit pentru prima dată la începutul lunii decembrie, după ce preşedintele de atunci, Pedro Castillo, a fost destituit din funcţie pentru că a încercat să dizolve Congresul şi să guverneze prin decret, încercând să împiedice un vot de destituire împotriva sa.
 
Susţinătorii lui Castillo au mărşăluit şi au baricadat străzile din întreaga ţară sud-americană, cerând noi alegeri şi înlăturarea lui Boluarte.
 
Peru s-a confruntat cu instabilitate politică în ultimii ani, Boluarte fiind a şasea persoană care a deţinut preşedinţia în cinci ani.
 
Castillo, care a fost anchetat în mai multe cazuri de fraudă în timpul mandatului său, a fost arestat preventiv pentru 18 luni, fiind acuzat de rebeliune.
 
Vineri, legislatorul de opoziţie Susel Paredes a declarat la un post de radio local că timpul se scurge pentru Boluarte şi că demisia ministrului muncii, Eduardo Garcia, de joi, a fost "începutul sfârşitului" pentru preşedinte.
 
Alţi doi miniştri au demisionat vineri: şefii Ministerului de Interne şi al Ministerului Femeilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici