Statele europene se pronunţă asupra independenţei Kosovo

Potrivit proiectului de declaraţie comună, convenit, luni, de către miniştrii de Externe, la Bruxelles, fiecare ţară a Uniunii Europene „decide, potrivit practicilor naţionale şi normelor juridice”, recunoaşterea sau nu a independeţei Kosovo.

19 afișări
Imaginea articolului Statele europene se pronunţă asupra independenţei Kosovo

Statele europene anunţă recunoaşterea sau nerecunoaşterea independenţei Kosovo

Această declaraţie a deschis calea anunţurilor, din partea ţărilor membre UE, de recunoaştere sau nu a acestui nou stat:

FRANŢA are intenţia de a recunoaşte independenţa Kosovo, a declarat la Bruxelles ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, devenind, astfel, prima mare ţară europeană care îşi anunţă intenţia de a recunoaşte noul stat.

"Avem intenţia de a recunoaşte Kosovo", a spus Kouchner. "Preşedintele (Nicolas Sarkozy - n.red.) i-a scris preşedintelui kosovar, iar scrisoarea va pleca în această seară", a adăugat el.

ITALIA intenţionează să recunoască independenţa Kosovo, a anunţat ministrul italian de Externe, Massimo D'Alema.

"Pot anunţa intenţia noastră de a proceda la recunoaşterea Kosovo", a declarat D'Alema, după încheierea reuniunii miniştrilor de Externe din ţările UE, precizând că urmează să informeze Parlamentul de la Roma în legătură cu punctul de vedere al guvenrului.

"Italia va stabili relaţii cu Kosovo", a adăugat el.

GERMANIA - Guvernul german se va reuni miercuri pentru a recunoaşte independenţa Kosovo, a anunţat ministrul de Externe de la Berlin, Frank Walter Steinemeier.

MAREA BRITANIE – Şi Guvernul britanic a decis să recunoască independenţa Kosovo, a declarat ministrul britanic de Externe, David Miliband.

FINLANDA Intenţionează să recunoască independenţa Kosovo: "Începem pregătirile pentru recunoaşterea Kosovo ca stat independent", a declarat Juha Kirstilä, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Helsinki.

DANEMARCA - Per Stig Moeller, şeful diplomaţiei daneze, a anunţat deja că ţara sa va recunoaşte joi sau vineri independenţa Kosovo.

POLONIA - Potrivit agenţiei PAP, ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, a prezentat Guvernului o moţiune în favoarea recunoaşterii independenţei Kosovo.

BELGIA intenţionează să recunoască independenţa Kosovo, a anunţat ministrul de Externe Karel De Gucht.

UNGARIA va începe procedurile pentru recunoaşterea independenţei Kosovo, a declarat ministrul ungar de Externe, Kinga Goncz, după întâlnirea cu omologii săi din statele europene.

BULGARIA intenţionează să recunoască independenţa Kosovo în câteva săptămâni, a declarat ministrul bulgar de Externe Ivailo Kalfin, aflat la Bruxelles.

"Vreau să propun Guvernului bulgar să stabilească relaţii diplomatice cu autorităţile din Kosovo", a declarat el, afirmând că acţionează "din solidaritate cu partenerii din UE".

Kalfin a insistat totuşi asupra necesităţii de păstrare a "stabilităţii" în Balcani şi a subliniat că Sofia îşi rezervă timp.

"În următoarele săptămâni, Bulgaria va urmări îndeaproape evoluţia situaţiei din Kosovo", a subliniat el.

Bulgaria, care ca şi alte cinci state europene a manifestat o anumită reticenţă faţă de încurajarea Kosovo de a-şi proclama independenţa, a declarat până la urmă că se va alătura majorităţii europene.

SUEDIA - O "mare majoritate a statelor membre" UE va recunoaşte "sub o formă sau alta" independenţa Kosovo "în termen de o lună, fie în februarie, fie în martie", a declarat ministrul suedez de Externe, Carl Bildt.

"Mă aştept ca o mare majoritate a statelor membre să recunoască independenţa Kosovo sub o formă sau alta, ţinând cont de faptul că statul Kosovo se va afla sub supravegherea internaţională şi a restricţiile care decurg de aici", a declarat ministrul.

"O amplă majoritate va face lucrul acesta în termen de o lună, în februarie sau martie. Sunt termenele pe care le-am reţinut în urma discuţiilor cu ceilalţi colegi", a precizat ministrul.

SPANIA, care se confruntă cu mişcări separatiste pe teritoriul său, a anunţat luni că nu va recunoaşte independenţa Kosovo faţă de Serbia.

CIPRU - Independenţa Kosovo este "nulă din punct de vedere juridic" şi constituie "o încălcare a integrităţii teritoriale" a Serbiei, a declarat ministrul cipriot de Externe Erato Kozakou-Marcoullis.

Şi ţările europene din afara Uniunii Europene au anunţat poziţia pe care o adoptă cu privire la independenţa provinciei Kosovo:

REPUBLICA MOLDOVA - Proclamarea independenţei Kosovo reprezintă "un factor de destabilizare în Europa", potrivit unui comunicat al Guvernului de la Chişinău.

"În pofida caracterului unic al problemei din Kosovo", soluţia independenţei unei provincii "nu reprezintă numai o încălcare deliberată a integrităţii teritoriale a Serbiei, ci şi un factor grav de destabilizare în Europa, care încurajează tendinţele separatiste în toate zonele de conflict", adaugă declaraţia Guvernului moldovean.

Executivul de la Chişinău subliniază că va continua "să ia în considerare" poziţia Serbiei în această problemă.

Preşedintele Parlamentului transnistrean, Evgheni Şevciuc, a apreciat, luni, că situaţia din Kosovo "creează un precedent pentru alte zone de conflict".

Transnistria şi-a proclamat în 1990 independenţa faţă de Republica Moldova, criza provocată de această decizie nefiind încă soluţionată.

ALBANIA a anunţat recunoaşterea independenţei Kosovo, imediat ce Statele Unite şi marile puteri europene şi-au anunţat poziţiile.

Guvernul de la Tirana a anunţat că va ajuta la dezvoltarea economiei din Kosovo prin accesul oferit la porturile din Marea Adriatică.

"Voi cere stabilirea de relaţii diplomatice cu Kosovo, la nivel de ambasador", a spus premierul Sali Berisha într-un discurs la televiziunea naţională.

TURCIA a decis să recunoască independenţa statului Kosovo, a anunţat luni ministrul turc de Externe, Ali Babacan, la o zi după proclamarea independeneţei de către provincia separatistă cu populaţie majoritar albaneză.

Recunoaşterea statului Kosovo de către Turcia are o importanţă simbolică, deoarece turcii otomani au dominat Balcanii, inclusiv Serbia şi Kosovo, secole de-a rândul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici