Statele Unite ameninţă China, din cauza susţinerii acordate Rusiei în criza cu NATO

China va trebui să suporte "anumite costuri" în cazul unei intervenţii militare ruse în Ucraina, a avertizat duminică Jake Sullivan, consilierul pentru Securitate Naţională al preşedintelui SUA, Joseph Biden.

26352 afișări
Imaginea articolului Statele Unite ameninţă China, din cauza susţinerii acordate Rusiei în criza cu NATO

"Credem că Beijingul va ajunge să suporte anumite costuri ale unei invazii ruse în Ucraina şi ar trebui să calculeze aceste lucruri când se gândesc să asume angajamente în relaţia cu Administraţia rusă în următoarele săptămâni", a declarat Jake Sullivan într-un interviu acordat postului NBC News.

Statele Unite au avertizat Rusia cu sancţiuni de o amploare fără precedent în cazul unui atac militar asupra Ucrainei. Sancţiunile împotriva Rusiei vor avea impact direct asupra Chinei, "întrucât va fi afectat sistemul financiar al Rusiei, care sigur că implică şi economia Chinei", a subliniat Jake Sullivan.

China a anunţat că susţine Rusia în criza cu Statele Unite şi cu Alianţa Nord-Atlantică. Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a anunţat, într-o declaraţie comună cu omologul său rus Vladimir Putin, că se opune extinderii NATO spre est şi susţine solicitările Moscovei privind garanţiile de securitate.

"Sperăm că Administraţia Chinei va înţelege că nu este în postura de a oferi compansaţii Rusiei pentru pierderile economice generate de sancţiunile noastre. Dacă Rusia decide să meargă înainte, situaţia nu va genera costuri strategice doar pentru Rusia, ci, în cazul în care China va fi percepută ca susţinător, vor apărea anumite costuri şi pentru China, inclusiv în percepţia lumii, în percepţia Europei şi a altor ţări care urmăresc acum situaţia şi care transmit mesajul clar că ar prefera diplomaţia în locul războiului", a subliniat Jake Sullivan, potrivit ABC News.

"Încă suntem în cadrul diplomatic. În orice zi sau în câteva săptămâni, Rusia ar putea trece la o acţiune militară împotriva Ucrainei sau ar putea opta pentru o direcţie diplomatică", a precizat Jake Sullivan.

La rândul său, Linda Thomas-Greenfield, ambasadorul SUA la Naţiunile Unite, a afirmat că Washingtonul "încă depune eforturi pentru a descuraja Rusia să facă alegerea greşită şi să treacă la confruntare". "Vom continua eforturile pentru o soluţie diplomatică, dar, în acelaşi timp, ştim că ruşii continuă să se pregătească şi vom încerca să abordăm chestiunile de securitate", a declarat Linda Thomas-Greenfield, potrivit CNN.

Administraţia Joseph Biden estimează că Rusia a mobilizat 70% din capabilităţile militare necesare pentru o invazie în Ucraina, a afirmat un oficial de la Washington.

Rusia este acuzată că a mobilizat peste 100.000 de militari în apropierea frontierelor Ucrainei, iar Administraţia de la Kiev se teme de o invazie sau de o lovitură de stat. Administraţia Vladimir Putin cere garanţii că Alianţa Nord-Atlantică nu va continua extinderea spre est şi argumentează că este necesară revenirea la arhitectura de securitate anterioară anului 1997, astfel că NATO trebuie să retragă trupele şi echipamentele militare inclusiv din România şi Bulgaria.

Administraţia Joseph Biden a decis transferul a aproximativ 1.000 de militari americani din Germania în România, în cadrul măsurilor de consolidare a apărării flancului estic al NATO. De asemenea, 1.700 de militari americani de la Baza Fort Bragg, situată în statul american Carolina de Nord, vor fi trimişi în Polonia, iar 300 în Germania.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici