Statele Unite au cerut Varşoviei să îl extrădeze pe cineastul Roman Polanski

Statele Unite au adresat Poloniei o cerere formală de extrădare a cineastului franco-polonez Roman Polanski, în cadrul unei proceduri care intervine după cererea de reţinere a cunoscutului regizor adresată Varşoviei în octombrie, refuzată de justiţia poloneză, a anunţat miercuri Parchetul polonez.

448 afișări
Imaginea articolului Statele Unite au cerut Varşoviei să îl extrădeze pe cineastul Roman Polanski

Roman Polanski (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"O cerere de extrădare a fost adresată pe 5 ianuarie" şi ea "va fi transmisă Parchetului regional din Cracovia care instrumentează cazul", a declarat pentru AFP Mateusz Martyniuk, purtător de cuvânt al Parchetului general din Polonia.

"Primul lucru pe care îl va face Parchetul va fi să îl interogheze pe Roman Polanski", a adăugat el.

Întrebat dacă autorităţile poloneze cunosc locul în care se află în prezent cineastul franco-polonez, Mateusz Martyniuk a declarat: "Acest lucru nu are importanţă. În octombrie, Roman Polanski ne-a comunicat adresa lui şi s-a angajat să se prezinte la fiecare solicitare a Parchetului".

Jerzy Stachowicz, avocatul lui Polanski, a spus că este la curent cu această cerere de extrădare. El a refuzat însă să răspundă atunci când a fost întrebat dacă regizorul Roman Polanski se află în prezent în Polonia.

"Suntem la curent cu faptul că o astfel de cerere a fost adresată Parchetului polonez. Noi nu am primit-o deocamdată şi deci nu putem să o comentăm", a adăugat el.

"Din octombrie, niciun element nou nu a apărut în acest caz", a subliniat avocatul, confirmând faptul că Roman Polanski "s-a angajat să se prezinte în Polonia la fiecare solicitare a Parchetului şi a Tribunalului din Varşovia".

Dat în urmărire în Statele Unite pentru un scandal sexual în care a fost implicat în 1977, Roman Polanski, cetăţean polonez şi francez, în prezent în vârstă de 81 de ani, a fost audiat în luna octombrie de un procuror din Cracovia, la cererea Statelor Unite, şi lăsat apoi în libertate. Cineastul a mers atunci în Polonia pentru a asista la inaugurarea, la Varşovia, a Muzeului de Istorie a Evreilor din Polonia.

Pe plan formal, un tribunal independent este acela care se pronunţă în Polonia în privinţa cererilor de extrădare. Dacă o refuză, cazul este clasat. Dacă o aprobă, decizia finală aparţine ministrului Justiţiei. Teoretic, extrădarea lui Roman Polanski "rămâne posibilă", potrivit Parchetului polonez, deoarece prescrierea, inclusiv a faptei pentru care cineastul este acuzat - întreţinerea de raporturi sexuale cu o minoră - de care artistul beneficiază în Polonia, nu se aplică în cazul unei cereri de extrădare formulate de Statele Unite, în virtutea unui acord de cooperare între cele două ţări.

Cineastul a fost acuzat în 1977 că a violat o adolescentă în vârstă de 13 ani la Los Angeles, după ce îi oferise în prealabil şampanie şi droguri. Ulterior, Polanski a pledat vinovat la acuzaţia de întreţinere de raporturi sexuale cu o minoră.

Însă regizorul filmelor "Rosemary's Baby" şi "Chinatown" a fugit din Statele Unite şi s-a stabilit în Franţa chiar înainte de pronunţarea verdictului, temându-se că judecătorii îi vor impune o pedeapsă mai gravă decât cele 42 de zile de închisoare pe care o efectuase deja în cadrul unei proceduri ce a vizat şi evaluarea psihiatrică.

Avocaţii lui Polanski, pe numele căruia Statele Unite au emis un mandat de arestare, consideră că regizorul şi-a ispăşit pedeapsa şi că nu va trebui să fie prezent în faţa unui tribunal pentru ca acest caz să fie oficial închis.

În 2009, cineastul a fost reţinut pentru 290 de zile în regim de arest la domiciliu, în reşedinţa sa din Elveţia, în timp ce justiţia din această ţară a analizat cererea de extrădare a sa în Statele Unite.

Roman Polanski, care şi-a petrecut prima parte a vieţii în Polonia, intenţionează să regizeze un film despre Alfred Dreyfus, un ofiţer francez de origine evreiască, acuzat pe nedrept de trădare. Acest lungmetraj ar urma să fie turnat, cel puţin parţial, în Polonia.

Roman Polanski s-a născut la Paris în 1933, din părinţi polonezi. S-a mutat în Polonia împreună cu familia, în 1937, în preajma izbucnirii celui de-Al Doilea Război Mondial. Părinţii săi nu au supravieţuit Holocaustului, fiind duşi în lagărul de concentrare de la Auschwitz. Polanski şi-a făcut studiile în Polonia, iar primul său film "Cuţitul în apă" (1962) a fost nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin. De atunci, el a mai primit cinci nominalizări la Oscar, două premii BAFTA, patru premii Cesar, un Golden Globe şi un Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes. În Marea Britanie a realizat trei filme, iar din 1968, s-a mutat în America.

Printre filmele regizate de Roman Polanski se numără "Balul vampirilor" (1967), "Un copil pentru Rosemary" (1968), "Cartierul chinezesc" (1974), "Căutare disperată" (1988), "Fecioara şi moartea" (1994) şi "Pianistul", această peliculă aducându-i lui Polanski un Oscar pentru regie, în 2003.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici