Statele Unite cer Rusiei să îşi retragă trupele din Georgia "acum"

Rusia trebuie să îşi retragă trupele din Georgia "acum", a declarat, joi, un purtător de cuvânt al Casei Albe, subliniind că Moscova încalcă angajamentul asumat în acest sens.

11 afișări
Imaginea articolului Statele Unite cer Rusiei să îşi retragă trupele din Georgia "acum"

Statele Unite cer Rusiei să îşi retragă trupele din Georgia "acum" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Rusia nu dă nici un semn de retragere a forţelor sale de pe teritoriul georgian şi a informat NATO că vrea să suspende relaţiile militare cu Alianţa Nord-Atlantică, au declarat o serie de oficiali americani.

"Din diferite raţiuni practice, cooperarea militară fusese deja suspendată cu ruşii", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Gordon Johndroe.

"NATO a anulat o serie de exerciţii. Şi nu îmi pot imagina acum o singură împrejurare în care ne-am angaja în cooperare militară cu Rusia până când situaţia din Georgia este rezolvată", a adăugat oficialul american, aflat la ferma Crawford din Texas, unde preşedintele George W. Bush s-a retras pentru o perioadă.

Bush şi omologul său georgian, Mihail Saakaşvili, au avut, joi, o convorbire telefonică în cursul căreia liderul de la Casa Albă a dat asigurări că Statele Unite încearcă să determine Rusia să respecte prevederile acordului de pace şi să "pună capăt asediului asupra Georgiei", a precizat Johndroe.

În baza acordului mediat de Franţa, Rusia trebuia să îşi retragă trupele din Georgia, dar purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Bryan Whitman, a declarat că "nu există dovezi privind o retragere rusă semnificativă".

"Rusia încalcă angajamentele pe care le-a asumat", a subliniat Johndroe. El a adăugat că, potrivit informaţiilor care parvin din Georgia, retragerea este "foarte limitată".

"Retragerea trebuie să aibă loc şi trebuie să aibă loc acum", a subliniat oficialul american.

Robert Wood, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, a declarat că "foarte mulţi militari ruşi se mişcă, dar nu se retrag" din Georgia.

"Nu închidem uşa în faţa Rusiei", a adăugat acesta.

"Dar Rusia trebuie să se decidă dacă vrea să facă parte din instituţiile internaţionale şi sperăm că Rusia va face această alegere strategică", a subliniat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici