Statele Unite insistă că Ucraina nu trebuie să utilizeze armament american pe teritoriul Rusiei

Statele Unite au cerut de mult timp Ucrainei să nu utilizeze armament american în atacuri comise pe teritoriul Rusiei, afirmă generalul Mark Milley, şeful Statului Major Interarme de la Washington, pe fondul acuzaţiilor formulate de Moscova după incursiunea în regiunea Belgorod.

1426 afișări
Imaginea articolului Statele Unite insistă că Ucraina nu trebuie să utilizeze armament american pe teritoriul Rusiei

"Regula stabilită cu ucrainenii este să nu utilizeze echipamente furnizate de SUA pentru a comite atacuri în spaţiul geografic al Rusiei", a declarat generalul Mark Milley la finalul reuniunii Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei, desfăşurată prin videoconferinţă.

Mark Milley a precizat, potrivit agenţiei Reuters, că a cerut Comandamentului SUA din Europa să verifice imaginile apărute în mediile online pentru a stabili dacă Ucraina a folosit echipamente militare americane în atacurile din regiunea rusă Belgorod.

Mark Milley a atras atenţia că este improbabil ca forţele militare ucrainene să reuşească eliberarea în scurt timp a zonelor ocupate de armata rusă. "Obiectivele strategice ale Ucrainei se referă la eliberarea întregii ţări. Acest lucru poate fi îndeplinit din punct de vedere militar, dar probabil că nu în termen scurt", a subliniat şeful Statului Major Interarme din SUA. Referindu-se la cererea Ucrainei de a primi avioane de vânătoare F-16, Mark Milley a subliniat că acestea nu sunt "arme-minune", conform site-ului Tagesschau.de.

Administraţia de la Washington a anunţat că analizează informaţiile despre presupusa utilizare a unor vehicule militare de provenienţă americană în atacuri comise pe teritoriul Rusiei. "Verificăm informaţiile despre posibila utilizare a echipamentelor şi vehiculelor americane. Noi le-am transmis foarte clar ucrainenilor că nu susţinem folosirea de echipamente americane pentru atacuri în interiorul Rusiei", a declarat miercuri John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă.

Combatanţi pro-ucraineni au pătruns luni pe teritoriul Rusiei, în regiunea Belgorod, situată la frontiera cu Ucraina. Kievul a negat orice implicare în această incursiune, susţinând că sunt grupuri insurgente ruse care se opun Administraţiei de la Moscova. Însă combatanţii au pătruns în Rusia dinspre Ucraina şi, potrivit unor surse citate de cotidianul The Guardian, în cursul incursiunii au fost observate vehicule militare de fabricaţie americană, inclusiv de tip Humvee şi Maxxpro. Un civil rus a fost ucis, iar alţi 13 au fost răniţi în urma atacurilor comise de grupul pro-ucrainean în regiunea Belgorod, potrivit autorităţilor ruse. Administraţia de la Moscova a anunţat marţi respingerea incursiunii militare ucrainene, precizând că aproximativ 70 de combatanţi ucraineni au fost eliminaţi.

Potrivit unor oficiali citaţi de postul BBC News, liderii occidentali sunt îngrijoraţi de atacurile comise pe teritoriul rus, temându-se de escaladarea conflictului între NATO şi Rusia. Armata Rusiei va riposta "extrem de dur" dacă vor mai fi incursiuni militare ucrainene pe teritoriul rus, a avertizat miercuri ministrul Apărării de la Moscova, Serghei Şoigu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici