Statele Unite resping propunerea nord-coreeană privind tratatul de pace

Casa Albă a respins luni propunerea Coreei de Nord de încheiere a unui tratat de pace înainte de a discuta despre programul său nuclear, subliniind că Phenianul ar trebui să facă primul pas prin îndeplinirea obligaţiilor sale în acest domeniu.

42 afișări
Imaginea articolului Statele Unite resping propunerea nord-coreeană privind tratatul de pace

Statele Unite resping propunerea nord-coreeană privind tratatul de pace (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nord-coreenii ştiu cu certitudine ce trebuie să facă (...) să reia negocierile în şase (...) să renunţe la ideea unui stat nuclear în peninsula" coreană, a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei Statelor Unite, Robert Gibbs.

"Dacă vor să respecte aceste obligaţii, atunci vom face progrese în aceste negocieri", a adăugat Gibbs. "Nu noi, ci nord-coreenii trebuie să facă (primul) pas", a afirmat el.

Luni, Coreea de Nord a cerut din nou organizarea de negocieri în vederea încheierii unui tratat de pace care va contribui "la încetarea relaţiilor ostile dintre RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană) şi Statele Unite".

Autorităţile de la Phenian au făcut din încheierea unui astfel de tratat o condiţie indispensabilă pentru renunţarea la programul lor nuclear deoarece regimul comunist consideră că Statele Unite sunt singurii interlocutori adevăraţi.

"Corea de Nord încearcă să intre pe uşa din spate pentru a începe o negociere bilaterală cu Statele Unite, dar acest lucru nu va funcţiona", a declarat un oficial de rang înalt din cadrul diplomaţiei americane. "Trebuie să treacă prin intrarea principală, să relanseze negocierile în şase. Şi din moment ce vor face acest lucru, vor putea să aibă (parte) de o negociere bilaterală cu Statele Unite pe numeroase teme", a subliniat acest diplomat.

Războiul din Coreea s-a încheiat printr-un armistiţiu, dar fără semnarea unui acord de pace, lăsând peninsula în stare de război.

Semnarea unui tratat de pace între cele două Corei ar avea nevoie, pe lângă semnătura Statelor Unite, de cea a Chinei, ambele ţări luând parte la conflictul coreean.

Regimul stalinist a propus de asemenea o reluare a negocierilor privind denuclearizarea sa dacă vor fi eliminate sancţiunile împotriva sa.

"Am spus de mai multe luni că nu vom plăti Coreea de Nord pentru a reveni (la masa negocerilor) în şase", a amintit purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Stat, Philip Crowley.

Phenianul a pus capăt în aprilie negocierilor privind denuclearizarea sa în urma lansării unui tir de rachete controversat sancţionat de Consiliul de Securitate al ONU. Coreea de Nord a efectuat ulterior al doilea test nuclear.

La aceste negocieri, care au fost demarate în august 2003, participă Coreea de Nord, Coreea de Sud, China, Japonia, Statele Unite şi Rusia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici