Statele Unite susţin că nu exercită presiuni asupra Marii Britanii în cazul Julian Assange

Statele Unite au dat asigurări că nu au nicio implicare în diferendul dintre Marea Briatnie şi Ecuador privind statutul legal al fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, dezminţind că ar exercita presiuni asupra Londrei.

158 afișări
Imaginea articolului Statele Unite susţin că nu exercită presiuni asupra Marii Britanii în cazul Julian Assange

Julian Assange (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu există niciun indiciu că Statele Unite ar exercita presiuni" asupra Marii Britanii în cazul WikiLeaks, a declarat Victoria Nuland, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american.

Pe de altă parte, Organizaţia Statelor Americane (OAS) a convocat o reuniune de urgenţă joi la Washington pentru a discuta relaţiile între Ecuador şi Marea Britanie după ce Quito i-a acordat azil politic lui Julian Assange, refugiat la ambasada sa din Londra.

Această reuniune extraordinară se va desfăşura la ora locală 16:30 (23:30, ora României) la sediul OAS şi "va trata situaţia între Ecuador şi Marea Britanie", a precizat un comunicat al asociaţiei care include aproape 30 de state. Fondatorul site-ului WikiLeaks s-a refugiat de la 19 iunie în ambaasada Ecuadorului din Londra. 

Preşedintele Ecuadorului, Rafael Correa, a acceptat să îi acorde azil politic fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, a anunţat ministrul ecuadorian de Externe, Ricardo Patiño.

Quito i-a acordat azil politic joi, considerând că viaţa sa este în pericol după ce a publicat sute de mii de documente secrete americane.

Fondatorul WikiLeaks se află din 19 iunie în ambasada Ecuadorului din Londra, cerând azil politic în contextul în care justiţia britanică a admis extrădarea sa în Suedia, unde este acuzat de agresiuni sexuale. Assange susţine că extrădarea sa în Suedia ar deschide calea transferului în Statele Unite, unde ar risca pedeapsa cu moartea pentru difuzarea a zeci de mii de mesaje diplomatice şi militare cu caracter confidenţial.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici