Strategia americană faţă de România, model de revitalizare a relaţiilor SUA cu aliaţii

Trei caracteristici ale strategiei americane faţă de România i-au permis Washingtonului să obţină susţinerea Bucureştiului, motiv pentru care acestea ar putea reprezenta un model de revitalizare a relaţiilor Statelor Unite cu aliaţii săi, relatează Christian Science Monitor, în ediţia electronică.

2 afișări
Imaginea articolului Strategia americană faţă de România, model de revitalizare a relaţiilor SUA cu aliaţii

Strategia americană faţă de România, model de revitalizare a relaţiilor SUA cu aliaţii

Mai multe ţări europene sunt îngrijorate de eşecul Statelor Unite în a-şi recompensa aliaţii pentru sprijinul oferit în războiul din Irak, cu excepţia României. Ca şi Polonia, România a trimis trupe în Irak şi a fost dezamăgită de excluderea sa din programul de eliminare a vizelor al Statelor Unite. Dar, spre deosebire de Varşovia, Bucureştiul a salutat construirea de baze militare americane pe teritoriul său, comentează publicaţia citată, adăugând că trei caracteristici ale strategiei americane faţă de România i-au permis Washingtonului să reuşească şi să poată furniza un plan de revitalizare a relaţiilor cu aliaţii Statelor Unite din întreaga lume.

În primul rând, spre deosebire de acordurile sale cu Varşovia, Washingtonul şi Bucureştiul s-au sprijinit reciproc. De exemplu, când Bucureştiul i-a oferit Washingtonului acces la spaţiul său aerian în timpul războiului din Irak, Statele Unite au desemnat România cu mult râvnita sintagmă "economie de piaţă funcţională". Iar atunci când Bucureştiul a susţinut iniţiativa americană privind suveranitatea Irakului, Washigntonul a fost de acord să amplaseze baze americane profitabile pe litoralul românesc al Mării Negre.

De fiecare dată, asistenţa acordată de România a fost urmată - de obicei în decurs de una sau două luni - de o susţinere americană a unui interes specific al Bucureştiului. Dimpotrivă, Polonia nu a primit acelaşi lucru, în schimb, de la Statele Unite.

În al doilea rând, Washingtonul a menţinut aparenţa unei relaţii de egalitate cu Bucureştiul. În negocierile pe tema bazelor militare americane, administraţia George W. Bush a subliniat că decizia finală în acest sens va reveni Bucureştiului. Eşecul unei asemenea relaţii cu Polonia a alimentat problemele referitoare la apărarea antirachetă.

În al treilea rând, în politica lor faţă de România, Statele Unite au încercat să evite grestionarea alianţelor actuale după modelul celor din perioada Războiului Rece. Cu Bucureştiul, Washingtonul a urmărit obiective de scurtă durată.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici