Stratfor: Posibil efort de dezinformare, după datele inexacte despre activităţile nucleare iraniene

Apariţia unor informaţii neconfirmate despre controversatul program nuclear iranian ridică semne de întrebare în legătură cu acurateţea rapoartelor serviciilor de spionaj, lăsând loc speculaţiilor referitoare la existenţa unor campanii de dezinformare.

12 afișări
Imaginea articolului Stratfor: Posibil efort de dezinformare, după datele inexacte despre activităţile nucleare iraniene

Stratfor: Posibil efort de dezinformare, după datele inexacte despre activităţile nucleare iraniene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un fost oficial CIA a declarat de curând că un document despre planul Iranului de testare a unui dispozitiv de detonare nucleară este de fapt un fals. Documentul apăruse în ziarul britanic The Times pe 14 decembrie şi cita o sursă din cadrul "serviciilor de informaţii asiatice", comentează agenţia de analize Stratfor.

Însă fostul oficial CIA Philip Giraldi afirmă că trustul mediatic condus de Rupert Murdoch - care include The Times, Sunday Times, Fox News şi New York Post - a fost folosit frecvent de israelieni şi ocazional de Guvernul britanic pentru a exagera ameninţarea nucleară iraniană.

"Campaniile de dezinformare sunt practici frecvente în lumea serviciilor de informaţii. Negocierile diplomatice, sancţiunile economice şi atacurile militare necesită o cantitate uriaşă de energie politică. Iar liderii politici au o opţiune de cost redus prin care pot contura direct percepţiile publicului-ţintă prin campanii de dezinformare plănuite în amănunt. Spre exemplu, administraţiile americane recurg frecvent la ziare precum New York Times şi Washington Post pentru a transmite informaţii, în timp ce Israelul se foloseşte de ziare britanice precum The Times pentru a difuza informaţii în sprijinul obiectivelor sale politice", notează Stratfor.

"Nu ştim dacă documentul privind detonatorul nuclear a fost inventat în totalitate, dar ştim că răspândirea acestor informaţii are un scop politic. Israelul este interesat de evidenţierea pericolului pe care îl reprezintă ambiţiile nucleare iraniene. Statele Unite au promis să neutralizeze ameninţarea nucleară iraniană, iar Israelul are toate motivele să îndemne Statele Unite spre acţiune. Deşi ambele ţări au interesul comun de eliminare a programului nuclear iranian, există percepţii diferite în legătură cu urgenţa ameninţării", subliniază Stratfor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici