Studenţii manifestează în capitala mexicană în cazul dispariţiei celor 43 de colegi ai lor

Sute de studenţi au manifestat, miercuri, în faţa Parchetului general din Mexico împotriva dispariţiei a 43 dintre colegii lor, provocând incendii minore şi distrugerea faţadei de sticlă.

327 afișări
Imaginea articolului Studenţii manifestează în capitala mexicană în cazul dispariţiei celor 43 de colegi ai lor

Studenţii manifestează în capitala mexicană în cazul dispariţiei celor 43 de colegi ai lor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Câte alte familii trebuie să mai trăiască această durere? (...) Până când societatea se va revolta, aşa cum facem noi în prezent", a strigat în timpul manifestaţiei studenta Maria Herrera, membră a organizaţiei Mişcare pentru Pace.

Porţile Parchetului, situat pe Paseo de la Reforma, bulevardul principal din capitala mexicană, au rămas închise şi nu erau păzite de poliţie. Manifestanţii au desenat graffiti pe faţadă şi au acoperit zidul cu fotografiile studenţulor dispăruţi în statul Guerrero, din sudul ţării.

Tonul manifestaţiei a crescut odată cu sosirea unui grup de indivizi mascaţi, care au spart geamurile aruncând cu pietre şi au provocat incendii minore.

Manifestanţii, în special studenţi la Universitatea naţională autonomă din Mexic (UNAM) şi Institutul naţional politehnic, cer informaţii despre soarta studenţilor dispăruţi în noaptea de 26 septembrie în oraşul Iguala.

În acest oraş, situat în Munţii Guerrero, o grupare de ofiţeri ai poliţiei municipale şi membri ai unui grup infracţional local Guerreros Unidos au deschis focul asupra autobuzului care transporta studenţi.

Atacul a provocat şase morţi. Potrivit martorilor oculari, supravieţuitorii au fost transportaţi către o destinaţie necunoscută. De atunci 43 dintre ei sunt daţi dispăruţi.

"Nu avem nicio veste de la ei de 19 zile. Cu fiecare minut care trece şansele noastre de a-i găsi în viaţă se reduc. Cerem o investigaţie exhaustivă", a declarat pentru AFP Esperanza Gutierrez, o activistă a Amnesty International care a susţinut manifestaţia.

Zeci de mii de persoane au manifestat în mai multe state din Mexic în ultimele zile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici