STUDIU: Rata avorturilor practicate în 2011 în SUA, cea mai scăzută din ultimii 40 de ani

Rata avorturilor practicate în 2011 a fost cea mai mică înregistrată în ultimii 40 de ani în Statele Unite, aparent din cauza unei utilizări mai importante a metodelor contraceptive şi nu pentru că accesul la întrerupea voluntară a sarcinii a fost limitat, relevă un studiu, luni.

78 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Rata avorturilor practicate în 2011 în SUA, cea mai scăzută din ultimii 40 de ani

STUDIU: Rata avorturilor practicate în 2011 în SUA, cea mai scăzută din ultimii 40 de ani (Imagine: Shutterstock)

În 2011, rata avorturilor practicate a fost de 16,9 intervenţii la 1.000 de femei cu vârste cuprinse între 15 şi 44 de ani - 1,1 milioane -, cea mai mică rată înregistrată după cea de 16,3, în 1973, relevă un studiu efectuat de către Guttmacher Institute, specializat în probleme de reproducere.

În perioada 2008-2011, rata a scăzut cu 13%, proceduri fiind practicate din ce în ce mai devreme, la nivelul aproape tuturor staelor.

Numărul de avorturi a atins un vârf în 1981, când rata a fost de 29,3 intervenţii la 1.000 de femei.

Studiul notează că, în perioada 2008-2011, numărul unor profesionişti sau instituţii care propun întreruperea voluntară a sarcinii a scăzut cu doar 4%, iar cel înregistrat exclusiv la nivelul clinicilor cu 1%.

Astfel, nu se adevereşte "că această scădere este legată de o scădere a numărului de prestatori", afirmă Rachel Jones, care a condus studiul.

De fapt, scăderea coincide cu o scădere a numărului de sarcini şi naşteri, în contextul în care tot mai multe femei utilizează mijloace contraceptive perfomante, iar "criza recentă a determinat numeroase cupluri să evite sau să amâne o sarcină", notează institutul.

Studiul a fost efectuat înainte de scandalul reglementărilor care restrâng avortul, adoptate în mai multe state şi care au intrat în vigoare abea la sfârşitul lui 2011 sau mai târziu, mai notează instituţia.

Organizaţiile "pro-life" - împotriva avortului - îşi multiplică, de doi ani, campaniile de lobby pe lângă aleşi în vederea restrângerii accesului la avort, legal în Statele Unite, dar în continuare foarte controversat.

Analize ulterioare urmează să studieze impactul, adaugă cercetătorii.

Studiul "Perspectives on Sexual and Reproductive Health" (Perspective asupra sănătăţii sexuale şi reproductive) a fost publicat online luni şi urmează să fie publicat în martie în revista Guttmacher Institute.

Carol Tobias, preşedinta organizaţiei anti-avort National Right to Life şi-a exprimat "bucuria de a vedea că femeile resping ideea avortului", citată într-un comunicat transmis AFP, ea exprimându-şi totodată satisfacţia faţă de "impactul formidabil", în opinia ei, al mişcării "pro-life".

Jeanne Moynihan, preşedinta Marşului pentru Viaţă, o manifestaţie anuală împotriva avortului, şi-a exprimat, de asemenea, satisfacţia faţă de această scădere, apreciind că studiul o leagă de "contracepţie, fără să o promoveze. Este necesar să aşteptăm ca datele să fie disponibile, înainte de a trage orice concluzie", a spus ea.

Judy Norsigian, directoarea organizaţiei Our Bodies Ourselves, care militează pentru dreptul la avort, afirmă, pe de altă parte, că studiul nu "reflectă problema actuală". Toate aceste "restricţii au provocat o creştere spectaculoasă a închiderii unor clinici", a subliniat ea, adăugând că, în pofida faptului că numărul întreruperilor voluntare de sarcină scade, acestea acestea îi afectează pe cei mai săraci.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici