SUA accelerează fabricarea unei bombe care ar putea distruge instalaţiile nucleare iraniene

Pentagonul accelerează planul de fabricare a unei bombe speciale pentru distrugerea instalaţiilor militare subterane, în vederea unui eventual atac împotriva obiectivelor nucleare iraniene, relatează site-ul postului ABC News.

59 afișări
Imaginea articolului SUA accelerează fabricarea unei bombe care ar putea distruge instalaţiile nucleare iraniene

SUA accelerează fabricarea unei bombe care ar putea distruge instalaţiile nucleare iraniene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În octombrie 2007, Pentagonul ceruse Congresului o finanţare de 88 de milioane de dolari pentru dezvoltarea unei bombe necesare distrugerii instalaţiilor subterane, numită "Dispozitiv Exploziv Masiv de Penetrare" - ("Massive Ordnance Penetrator").

La acea vreme, Departamentul Apărării argumenta că bomba de mare putere era necesară operaţiunilor din Irak şi Afganistan. Este vorba de o bombă de peste 13 tone care poate distruge ţinte subterane până la adâncimea de 60 de metri.

De data aceasta, Pentagonul a redus cheltuielile pentru alte programe pentru a accelera fabricarea acestei bombe de mare putere.

În cursul verii, Departamentul Apărării a cerut Congresului redirecţionarea fondurilor de la alte programe, 19,1 milioane de dolari urmând să fie cheltuiţi pentru fabricarea a patru bombe de acest fel, 28,3 milioane pentru testarea bombelor şi 21 de milioane pentru adaptarea bombardierelor B-2 încât să poată lansa noul tip de armă.

Argumentele Pentagonului sunt simple: "Departamentul Apărării are o necesitate operaţională urgentă pentru distrugerea unor ţinte subterane de mare adâncime într-un mediu extrem de periculos. Dispozitivul Exploziv Masiv de Penetrare este arma care îndeplineşte aceste condiţii".

Pentagonul argumentează că solicitarea este făcută la propunerea Comandamentului Pacific, care are responsabilitate asupra Coreeii de Nord, şi la propunerea Comandamentului Central (CENTCOM), care are jurisdicţie pentru Iran.

Potrivit ABC News, cererea de finanţare a fost aprobată tacit de către Congres. Specialiştii cred că acest tip de armament nu ar fi necesar în Irak sau Afganistan, dar este ideal pentru instalaţiile nucleare subterane de la Natanz şi Qom, în Iran.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici