Minimizând implicarea lor în această ţară, autorităţile militare americane au precizat că se vor limita la furnizarea de informaţii şi la pregătirea yemeniţilor pentru a-i ajuta să lupte împotriva membrilor reţelei al-Qaida, care a revendicat tentativa de atentat împotriva unui avion de linie american în ziua de Crăciun.
„Yemenul este un stat suveran. (…). Noi dorim să colaborăm cu autorităţile într-un mod care să le poată fi util”, a insistat un purtător de cuvânt al Pentagonului, Bryan Whitman.
Puţin mai devreme joi, vicepremierul yemenit pentru probleme de Apărare şi Securitate, Rached al-Alimi, avertizase că o intervenţie militară americană în ţara sa „ar putea întări” reţeaua teroristă al-Qaida.
Întrebat despre posibilitatea unei asemenea intervenţii, Whitman a subliniat că „nu face niciodată speculaţii” cu privire la operaţiunile militare viitoare, insistând asupra faptului că Statele Unite continuă „să caute mijloace pentru a sprijini ţările care vor să lupte împotriva ameninţărilor teroriste pe teritoriul lor”.
Bryan Whitman a anunţat că armata americană oferă antrenament militarilor din Yemen de mai mulţi ani, sprijinind această ţară în crearea unei paze de coastă.
Potrivit experţilor americani, indiferent ce s-ar întâmpla, militarii prezenţi deja pe două fronturi (Irak şi Afganistan – n.red.) ar întâmpina multe dificultăţi dacă ar interveni militar în Yemen.
„Cine doreşte o intervenţie militară americană directă în Yemen trebuie să îşi verifice sănătatea mentală”, a spus Bruce Riedel, un fost responsabil al CIA, membru al Brookings Institution.
„Avem paharul deja foarte plin, nu mai avem nevoie de un al treilea război” în regiune, a afirmat el într-o conferinţă.