SUA afirmă că rolul lor în Yemen se va limita la furnizarea de informaţii şi instruire

Pentagonul a dat asigurări, joi, că Statele Unite respectă suveranitatea Yemenului şi că rolul lor în această ţară se limitează la instruire şi la furnizarea de informaţii, după afirmaţiile unui ministru yemenit care avertiza asupra unei intervenţii militare americane.

27 afișări
Imaginea articolului SUA afirmă că rolul lor în Yemen se va limita la furnizarea de informaţii şi instruire

SUA afirmă că rolul lor în Yemen se va limita la furnizarea de informaţii şi instruire (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Minimizând implicarea lor în această ţară, autorităţile militare americane au precizat că se vor limita la furnizarea de informaţii şi la pregătirea yemeniţilor pentru a-i ajuta să lupte împotriva membrilor reţelei al-Qaida, care a revendicat tentativa de atentat împotriva unui avion de linie american în ziua de Crăciun.

"Yemenul este un stat suveran. (...). Noi dorim să colaborăm cu autorităţile într-un mod care să le poată fi util", a insistat un purtător de cuvânt al Pentagonului, Bryan Whitman.

Puţin mai devreme joi, vicepremierul yemenit pentru probleme de Apărare şi Securitate, Rached al-Alimi, avertizase că o intervenţie militară americană în ţara sa "ar putea întări" reţeaua teroristă al-Qaida.

Întrebat despre posibilitatea unei asemenea intervenţii, Whitman a subliniat că "nu face niciodată speculaţii" cu privire la operaţiunile militare viitoare, insistând asupra faptului că Statele Unite continuă "să caute mijloace pentru a sprijini ţările care vor să lupte împotriva ameninţărilor teroriste pe teritoriul lor".

Bryan Whitman a anunţat că armata americană oferă antrenament militarilor din Yemen de mai mulţi ani, sprijinind această ţară în crearea unei paze de coastă.

Potrivit experţilor americani, indiferent ce s-ar întâmpla, militarii prezenţi deja pe două fronturi (Irak şi Afganistan - n.red.) ar întâmpina multe dificultăţi dacă ar interveni militar în Yemen.

"Cine doreşte o intervenţie militară americană directă în Yemen trebuie să îşi verifice sănătatea mentală", a spus Bruce Riedel, un fost responsabil al CIA, membru al Brookings Institution.

"Avem paharul deja foarte plin, nu mai avem nevoie de un al treilea război" în regiune, a afirmat el într-o conferinţă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici