SUA au cerut Spaniei să primească deţinuţi de la Guantanamo

Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a cerut marţi Spaniei să primească deţinuţi de la Guantanamo, a declarat omologul său spaniol, Miguel Angel Moratinos, în urma primei întâlniri oficiale cu aceasta la Washington.

13 afișări
Imaginea articolului SUA au cerut Spaniei să primească deţinuţi de la Guantanamo

Secretarul de Stat american Hillary Clinton (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"A început o nouă etapă a relaţiilor dintre Statele Unite şi Spania, mai intense şi mai fructuoase", a declarat Moratinos.

Relaţiile dintre cele două state au fost tensionate în ultimiii ani, în urma deciziei şefului Guvernului socialist, Jose Luis Rodriguez Zapatero, de a retrage trupele spaniole din Irak.

Hillary Clinton a cerut "ajutorul (Spaniei) pentru a pune capăt acestei drame, acestei tragedii inacceptabile a deţinuţilor de la Guantanamo", a precizat acesta.

"I-am răspuns că Spania este în principiu dispusă să colaboreze pentru a primi câţiva foşti deţinuţi, cu condiţia ca situaţia judiciară a acestora să fie acceptabilă", a explicat el.

Obama "vrea să facă din Spania un aliat activ (...) al administraţiei americane în diferite dosare internaţionale", a precizat Moratinos.

"Spania va analiza caz cu caz dosarele trimise", a declarat oficialul spaniol într-un interviu acordat postului de radio Cadena Ser, după întrevederea sa cu Clinton. El a precizat că Statele Unite sunt într-un "proces iniţial de analiză", studiind în prezent "consecinţele juridice" ale transferării".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici