SUA au transferat deţinuţi către ţările de origine, deşi aceştia riscau să fie torturaţi

SUA au transferat deţinuţi străini către ţările de origine, deşi ştiau că aceştia riscau să fie torturaţi, potrivit unui document dat publicităţii marţi de Asociaţia americană pentru apărarea libertăţilor civile (ACLU), care evocă în acest context şi cazul românului Petru Mironescu.

13 afișări
Imaginea articolului SUA au transferat deţinuţi către ţările de origine, deşi aceştia riscau să fie torturaţi

SUA au transferat deţinuţi către ţările de origine, deşi aceştia riscau să fie torturaţi (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

Într-un comunicat, ACLU şi Facultatea de drept pentru Drepturile Omului din cadrul Universităţii Columbia (New York), care au obţinut legal aceste documente, au explicat că ele evidenţiau "o interpretare greşită a «asigurării diplomatice» sau a promisiunii secrete obţinute de la guvernele străine că nu vor tortura deţinuţii repatriaţi".

Instituţiile au menţionat mai multe exemple cum ar fi cel al lui "Kulbir Singh Barapind, un separatist sikh bănuit că ar fi comis crime înainte de a ajunge în Statele Unite în 1993". Documentele demonstrează că autorităţile americane erau la curent cu practicarea torturii în India.

"Totuşi, administraţia americană l-a extrădat pe Barapind în 2006, în baza asigurării diplomatice a Guvernului indian că nu îl va tortura", au precizat cele două instituţii.

La fel s-a întâmplat şi cu alţi indieni care, potrivit documentelor, au mărturisit că au fost maltrataţi la întoarcerea în India.

ACLU şi Facultatea de drept pentru Drepturile Omului din cadrul Universităţii Columbia au citat şi cazul unui mexican, Ramiro Cornejo-Barreto, şi al unui român, Petru Mironescu, dar şi transferuri către Siria şi Egipt.

"Aceste documente prezintă prima viziune semnificativă asupra procedeului asigurării dimplomaţiei, iar ceea ce evidenţiază ele nu este prea plăcut", a comentat Peter Rosenblum, director la facultatea de drept pentru Drepturile Omului de la Universitatea Columbia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici