SUA caută noi modalităţi pentru influenţarea vieţii politice în Irak

Statele Unite caută noi modalităţi de influenţare a vieţii politice din Irak, după retragerea trupelor în afara tuturor zonelor urbane irakiene, relatează New York Times.

26 afișări
Imaginea articolului SUA caută noi modalităţi pentru influenţarea vieţii politice în Irak

SUA caută noi modalităţi pentru influenţarea vieţii politice în Irak (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

După retragerea trupelor americane din toate oraşele irakiene, influenţa Statelor Unite asupra vieţii politice din Irak s-a diminuat. Toate deciziile sunt luate de irakieni, în condiţiile în care comandanţii americani nu mai au contacte cu liderii tribali, cu primarii, mişcările insurgente sau proprietarii de magazine.

Deşi preşedintele SUA, Barack Obama, insistă că prioritatea o reprezintă stabilizarea Afganistanului, vicepreşedintele Joseph Biden a sosit la Bagdad săptămâna trecută pentru a demonstra că Statelor Unite încă le pasă de Irak.

În cursul întâlnirilor de la Bagdad, politicienii irakieni i-au exprimat lui Biden preocuparea că administraţia Obama nu mai consideră Irakul o prioritate. Joseph Biden s-a declarat surprins şi a încercat să ofere asigurări că acest lucru nu este adevărat.

"Oficialii americani trebuie să găsească un nou stil în relaţiile cu Irakul. Statele Unite au reputaţia de a fi dure, de a le dicta irakienilor ce să facă în loc de a-i întreba ce doresc, moştenire rămasă de când americanii erau o forţă de ocupaţie. Acum, când Irakul este un stat suveran, această abordare generează ostilitate", subliniază New York Times.

Deşi Statele Unite i-au ajutat pe mulţi dintre actualii politicieni irakieni să ajungă la putere, inclusiv pe premierul Nuri Kamal al-Maliki, acum nu se mai pot aştepta ca irakienii să fie recunoscători pentru acest sprijin, pentru că asocierea cu americanii riscă să îi îndepărteze pe irakienii de rând.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici