SUA comemorează zece ani de la 11 septembrie 2001, în condiţii de criză economică

Statele Unite, o ţară care se confruntă cu probleme economice majore, comemorează zece ani de la atacurile din 11 septembrie 2001, o atrocitate care va rămâne permanent înscrisă în memoria colectivă.

340 afișări
Imaginea articolului SUA comemorează zece ani de la 11 septembrie 2001, în condiţii de criză economică

SUA comemorează zece ani de la 11 septembrie 2001, în condiţii de criză economică (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În cursul zilei de duminică, preşedintele Barack Obama va merge la cele trei locaţii unde s-au înregistrat victime, la New York, Washington şi Shanksville (Pennsilvania).

La New York, Obama va asista la ceremonii alături de fostul preşedinte George W. Bush, de primarul Michael Bloomberg şi de fostul edil-şef Rudolph Giuliani. Ca în fiecare an, vor fi momente de reculegere la orele 8.46, 9.03, 9.59 şi 10.28 - orele la care avioanele pline cu pasageri au lovit turnurile World Trade Center (WTC) şi în momentele în care cele două blocuri masive s-au prăbuşit.

Ca în fiecare an, vor fi citite numele celor aproximativ 3.000 de victime, în prezenţa rudelor acestora.

La zece ani de la atentate, numeroase manifestări sunt prevăzute la New York şi în alte oraşe americane: momente de reculegere, expoziţii de fotografii, formarea de lanţuri umane în Manhattan, concerte în Lincoln Center (Times Square).

Secretarul american pentru Securitatea Internă, Janet Napolitano, a declarat că Statele Unite sunt mai sigure decât erau înainte de 11 septembrie, fiind pregătite să înfrunte ameninţările. Cu toate acestea, mai mulţi membri ai Congresului au criticat deficienţele sistemului de securitate american.

Chiar şi după zece ani, americanii rămân marcaţi de atentatele din 11 septembrie 2001, dar, în contextul celor două războaie soldate cu peste 6.200 de morţi în rândul militarilor americani, mulţi doresc să treacă la un alt capitol.

Conform unui sondaj, 38 la sută dintre americani cred că este posibil să aibă loc un atentat săptămânile următoare.

Cu câteva zile înainte de prezentarea unui nou plan guvernamental destinat reducerii şomajului şi relansării creşterii economice, preşedintele Barack Obama pare şi el să încerce să încheie capitolul 11 septembrie 2001.

"După zece ani de război, a venit vremea să ne concentrăm pe construirea naţiunii noastre, aici, acasă", a spus Obama.

"Trebuie să regăsim forţa economică", a adăugat Obama, elogiind "generaţia 11 septembrie".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici