SUA condamnă la închisoare pe viaţă un canadian care a narat clipuri pentru ISIS

Un jihadist canadian despre care se spune că a fost un jucător-cheie în producţia de propagandă a grupării Stat Islamic şi care a narat mai multe videoclipuri violente a fost condamnat vineri la închisoare pe viaţă, a anunţat Departamentul american de Justiţie.

873 afișări
Imaginea articolului SUA condamnă la închisoare pe viaţă un canadian care a narat clipuri pentru ISIS

Mohammed Khalifa, care s-a născut în Arabia Saudită, a pledat vinovat în decembrie pentru conspiraţie în vederea furnizării de sprijin material pentru Statul Islamic cu consecinţe mortale, scrie France 24

Potrivit actului de acuzare al Departamentului de Justiţie(DOJ), el a părăsit Canada în 2013 pentru a se alătura grupării Statul Islamic în Siria, unde şi-a asumat rapid un rol de lider în "califatul" autoproclamat care se întinde între această ţară şi Irak.

Khalifa, în prezent în vârstă de 39 de ani, a început rapid să îndeplinească "roluri importante" în cadrul grupării SI şi, până în 2014, a devenit un membru-cheie al unei celule de propagandă, potrivit DOJ, în special datorită stăpânirii sale atât a limbii engleze, cât şi a limbii arabe.

Celula respectivă s-a aflat în special în spatele producerii de videoclipuri cu ostatici străini executaţi, inclusiv jurnaliştii americani James Foley şi Steven Sotloff, care au fost decapitaţi în 2014.

Khalifa a asigurat, în plus, vocea din engleză pentru două dintre cele mai "excepţional de violente" videoclipuri ale ISIS, din 2014 şi 2017, în care este văzut executând soldaţi sirieni, a precizat Departamentul de Justiţie.

El este, de asemenea, presupusul narator al videoclipurilor de recrutare care prezintă atacuri ale ISIS în Franţa şi Belgia, în care îi îndeamnă pe alţii să ia parte la acte de violenţă similare.

În ianuarie 2019, el a fost capturat în timpul unui schimb de focuri de către forţele siriene dominate de kurzi şi aliate cu Statele Unite.

Într-un interviu acordat în acelaşi an postului canadian CBC din închisoarea sa siriană, Khalifa nu a arătat niciun regret pentru acţiunile sale. El a spus că doreşte să se întoarcă în Canada împreună cu soţia sa şi cei trei copii ai lor, dar cu condiţia să nu fie judecat acolo.

Cu toate acestea, el a fost încredinţat în 2021 autorităţilor americane şi, în cele din urmă, a fost transferat în Statele Unite.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici