SUA îl recunosc pe Ahmadinejad drept liderul "ales" al Iranului, dar nu îl vor felicita

Casa Albă a recunoscut marţi că Mahmoud Ahmadinejad este preşedintele "ales" al Iranului, dar a precizat că nu are intenţia să îl felicite cu ocazia învestiturii sale.

14 afișări
Imaginea articolului SUA îl recunosc pe Ahmadinejad drept liderul "ales" al Iranului, dar nu îl vor felicita

Preşedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cu o zi înainte de depunerea jurământului de către Ahmadinejad, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs, pe punctul de a-l califica pe acesta drept preşedinte "legitim", a revenit şi a declarat că este "liderul ales".

Gibbs fusese întrebat dacă Statele Unite vor face un gest şi îl vor felicita pe Ahmadinejad, care a depus jurământul miercuri în faţa Parlamentului iranian.

"Nu am nici un motiv să cred că vom trimite o scrisoare", a declarat el.

Statele Unite nu întreţin relaţii diplomatice cu Iranul şi ambasada Elveţiei este cea care reprezintă interesele americane în această ţară.

Administraţia Barack Obama s-a străduit iniţial să menţină Statele Unite în afara oricărei polemici legate de evenimentele care au urmat alegerilor prezidenţiale contestate de la 12 iunie, marcate de manifestaţii şi violenţe.

Dar preşedintele american Barack Obama s-a arătat pe parcurs mai critic faţă de Guvernul iranian, în faţa represiunii împotriva oricărei forme de contestare a alegerilor.

Aproximativ 30 de persoane au fost ucise, alte câteva sute rănite, iar 2.000 arestate, dintre care 110 sunt judecate, în cursul celor mai grave violenţe civile cunoscute de Iran de la Revoluţia islamică din 1979.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici