SUA îndeamnă NATO să se implice în Siria şi Irak,deşi există riscul unei confruntări cu Rusia

Statele Unite îndeamnă Alianţa Nord-Atlantică să se implice mai mult în operaţiunile din Siria şi Irak contra reţelei teroriste Stat Islamic, dar Germania şi Franţa se tem că o astfel de strategie riscă să conducă la o confruntare militară cu Rusia, informează site-ul agenţiei Reuters.

4421 afișări
Imaginea articolului SUA îndeamnă NATO să se implice în Siria şi Irak,deşi există riscul unei confruntări cu Rusia

SUA îndeamnă NATO să se implice în Siria şi Irak,deşi există riscul unei confruntări cu Rusia

Toate cele 28 de state NATO participă deja la coaliţia de 66 de ţări coordonată de SUA care efectuează raiduri aeriene în Siria şi Irak împotriva reţelei teroriste Stat Islamic.

Însă Statele Unite vor ca Alianţa Nord-Atlantică să se implice ca entitate autonomă în operaţiunile antiteroriste, prin furnizarea de echipamente şi antrenarea forţelor din Siria şi Irak.

"Merită să analizăm modul în care NATO, ca entitate, poate aduce o contribuţie", a declarat secretarul american al Apărării, Ash Carter.

Însă, pe fondul preocupărilor Rusiei privind extinderea NATO în estul Europei, Franţa şi Germania se tem că o implicare directă a Alianţei în Siria ar putea fi considerată de Moscova o tentativă de consolidare a influenţei. Şi, în pofida acordului dintre SUA şi Rusia pentru evitarea incidentelor aeriene în Siria, Parisul şi Berlinul se tem că implicarea directă a NATO în operaţiunile din Siria sporeşte riscul izbucnirii unui conflict militar, mai ales că aviaţia militară rusă este suspectată că atacă şi insurgenţi în Siria, nu doar poziţii teroriste.

"NATO şi Rusia nu ar avea un inamic comun în Siria", a explicat un diplomat din cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

Ashton Carter a anunţat săptămâna trecută că Alianţa Nord-Atlantică intenţionează să se alăture coaliţiei internaţionale conduse de SUA care atacă poziţii din Irak şi Siria ale reţelei teroriste Stat Islamic. "Graţie conducerii asigurate de secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, acum analizăm posibilitatea ca Alianţa Nord-Atlantică să se alăture ca membru coaliţiei internaţionale împotriva reţelei teroriste Stat Islamic", a declarat şeful Pentagonului cu ocazia reuniunii miniştrilor Apărării ai ţărilor NATO.

Premierul Rusiei, Dmitri Medvedev, a avertizat recent că o intervenţie terestră masivă în Siria a coaliţiei internaţionale coordonate de Statele Unite riscă să declanşeze "un nou război mondial". Întrebat, în cursul unui interviu despre propunerea Arabiei Saudite privind declanşarea unei operaţiuni terestre masive în Siria, Dmitri Medvedev a răspuns: "Toate părţile ar trebui să se aşeze la masa negocierilor, în loc să declanşeze un nou război mondial..."

O coaliţie condusă de Statele Unite efectuează raiduri aeriene în Siria şi Irak, vizând poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic. Din coaliţie fac parte ţări precum Australia, Canada, Marea Britanie, Franţa, Bahrain, Iordania, Maroc, Qatar, Arabia Saudită şi Turcia. Rusia a lansat, în septembrie 2015, raiduri aeriene în Siria, pentru susţinerea regimului Bashar al-Assad. Statele Unite şi NATO au acuzat Rusia că atacă poziţii ale insurgenţilor susţinuţi de Occident. Moscova susţine că vizează exclusiv poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte, conform estimărilor ONU, 250.000 de morţi.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici