SUA, îngrijorate de influenţa Iranului în America Latină

Iranul îşi face aliaţi în America Latină pentru a contracara influenţa tradiţională a Statelor Unite în regiune şi ar putea folosi aceste ţări pentru a ameninţa securitatea Washingtonului, a declarat miercuri un oficial american de rang înalt.

12 afișări
Imaginea articolului SUA, îngrijorate de influenţa Iranului în America Latină

Preşedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad şi preşedintele venezuelean, Hugo Chavez (Imagine: Mediafax Foto)

"Suntem îngrijoraţi că, în eventualitatea unui conflict cu Iranul, acesta va încerca să se folosească de prezenţa sa în regiune pentru a întreprinde astfel de acţiuni împotriva noastră", a declarat Thomas Shannon, adjunctul secretarului american de Stat pentru Emisfera Vestică.

Guvernele de stânga din Venezuela, Cuba, Nicaragua şi Bolivia au devenit aliaţi ai Iranului în ultimii ani, iar alte state din America Latină au legături diplomatice cu Republica Islamică.

Potrivit lui Shannon, Iranul urmăreşte să iasă din izolarea internaţională arătând că este capabil să câştige aliaţi în America Latină, care din punct de vedere istoric a făcut parte din "sfera de influenţă" a Statelor Unite.

Washingtonul acuză Teheranul că sprijină grupările teroriste şi încearcă să producă în secret armament nuclear, şi este îngrijorat de consolidarea relaţiilor diplomatice ale Iranului cu state din America Latină.

Shannon a cerut guvernelor din regiune să respecte sancţiunile impuse de ONU Iranului din cauza programului său nuclear, amintind că această ţară a fost implicată în atacurile împotriva ambasadei israeliene şi a unui centru al comunităţii evreieşti din capitala argentiniană Buenos Aires, în anii '90.

"Le cerem prietenilor şi partenerilor noştri din regiune să fie atenţi", a declarat el. Iranul a negat orice implicare în atacurile din Buenos Aires, soldate cu moartea a peste 100 de persoane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici