SUA intenţionează să amplaseze în România 24 de rachete de interceptare

Statele Unite intenţionează să amplaseze în România trei complexe de interceptoare SM-3, totalizând 24 de rachete, dar o decizie finală în această privinţă nu a fost încă luată, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul Departamentului de Stat, relatează agenţia PRIME-TASS, citată de Omega.

21 afișări
Imaginea articolului SUA intenţionează să amplaseze în România 24 de rachete de interceptare

SUA intenţionează să amplaseze în România 24 de rachete de interceptare (Imagine: mda.milsystemsystem.html)

Potrivit subsecretarului de Stat american pentru controlul armelor şi securitate internaţională, Ellen Tauscher, administraţia SUA "în mod consecvent, a informat Rusia despre tot ceea ce înseamnă abordare etapizată şi adaptată" a instalării sistemului antirachetă american, precum "şi care sunt planurile de realizare a celor patru părţi componente ale acestuia (sistemului - n.red.), care a fost anunţat la mijlocul lunii septembrie 2009 de preşedintele (american Barack) Obama".

"Colegii mei din Rusia au fost informaţi despre vizita mea în România şi despre intenţia preşedintelui Obama de a propune României să recepţioneze în anul 2015 cea de-a doua fază a planului american etapizat de amplasare a sistemului antirachetă, care prevede crearea unei baze de rachete de interceptare SM-3 şi a unei baze terestre", a declarat Tauscher pentru un grup de jurnalişti străini.

"Vom pune în discuţie ce anume va fi instalat în România. Eu presupun că este vorba despre trei complexe, ceea ce înseamnă 24 de rachete de interceptare. În acelaşi timp, toate acestea rămân la ora actuală subiect de discuţii", a mai adăugat adjunctul secretarului de Stat al SUA.

La 4 februarie, SUA au invitat oficial România să participe la scutul antirachetă. Mesajul preşedintelui american a fost adus la Bucureşti de Ellen Tauscher. În aceeaşi zi, CSAT a decis să aprobe propunerea de a găzdui interceptori tereştri de tipul SM-3 ca parte a planului Administraţiei Obama privind "abordarea gradual-adaptivă a sistemului de apărare antirachetă în Europa".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici