SUA intenţionează să retragă directorului NSA conducerea Apărării spaţiului cibernetic

Statele Unite intenţionează să despartă conducerea NSA, Agenţia de informaţii însărcinată cu interceptarea comunicaţiilor, de conducerea Apărării spaţiului cibernetic, ambele asigurate în prezent de către generalul Keith Alexander, potrivit unor oficiali americani.

235 afișări
Imaginea articolului SUA intenţionează să retragă directorului NSA conducerea Apărării spaţiului cibernetic

SUA intenţionează să retragă directorului NSA conducerea Apărării spaţiului cibernetic

O consecinţă indirectă a scandalului provocat de dezvăluirile fostului consultant NSA Edward Snowden, această reflecţie lansată de către Casa Albă ar putea ajuta la atenuarea unor temeri cu privire la o NSA atotputernică.

Însă ipoteza unei despărţiri a rolurilor provoacă rezistenţe puternice în special în cadrul Pentagonului, care insistă asupra economiilor pe care le permite această structură, potrivit unuia dintre oficiali, care a vorbit sub protecţia anonimatului.

În timp ce misiunea NSA este să spioneze comunicaţiile, care au loc într-o măsură tot mai mare pe Internet, cea a Cyber Command este să protejeze reţelele militare de atacuri informatice şi totodată să efectueze acest tip de atacuri.

De la crearea sa în 2009, Cyber Command este condus de către generalul Alexander, care ocupă în paralel funcţia de director NSA începând din 2005.

"Dispozitivul actual permite asigurarea faptului că cele două organizaţii se completează în mod eficient. Acestea fiind spuse, ne evaluăm fără încetare structurile interne de comandament pentru a ne asigura că suntem organizaţi în mod adecvat", a declarat pentru AFP locotenent-colonelul Damien Pickard, un purtător de cuvânt al Pentagonului.

Dubla structură permite unele economii, în principal în ceea ce priveşte personalul, însă o altă organizaţie ar avea, la rândul ei, "alte puncte tari şi puncte slabe", a recunoscut el.

În acest stadiu nu a fost adoptată o decizie, iar generalul Alexander îşi va păstra dubla funcţie până la pensionare, prevăzută în primăvara lui 2014, potrivit unuia dintre oficialii contactaţi de AFP.

În cazul în care conducerea NSA ar fi despărţită de cea a Comandamentului pentru spaţiul cibernetic, o ipoteză ar fi încredinţarea conducerii Agenţiei de informaţii unui civil, ci nu unui militar, aşa cum stau lucrurile de la crearea acesteia, în 1952, potrivit uneia dintre surse.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici