SUA neagă vreun acord cu Radovan Karadzici

Fostul mediator american pentru pace în Bosnia, Richard Holbrooke, a respins joi afirmaţia lui Radovan Karadzici potrivit căreia Statele Unite i-au propus un acord, care i-ar fi permis să evite inculparea pentru crime de război dacă se retrage din viaţa publică.

24 afișări
Imaginea articolului SUA neagă vreun acord cu Radovan Karadzici

Fostul mediator american pentru pace în Bosnia, Richard Holbrooke (Imagine: Mediafax Foto)

Fostul lider al sârbilor bosniaci, arestat săptămâna trecută, a compărut în faţa unui judecător al Tribunalului Penal Internaţional, la Haga, pentru prima oară, pentru a răspunde acuzaţiilor de genocid în timpul războiului din Bosnia, între 1992-1995.

Karadzici a declarat în faţa tribunalului că a primit o ofertă din partea lui Holbrooke, în numele administraţiei americane, să se retragă din viaţa publică, iar Washingtonul îi convinge pe procurori să renunţe la acuzaţiile împortiva sa.

Contactat de Reuters, Holbrooke a respins aceste afirmaţii, declarând că nimic nu este adevărat din acuzaţiile lui Karadzici.

"Este o acuzaţie mai veche pe care Karadzici a formulat-o în 1996", a spus el. "O astfel de înţelegere ar fi fost neetică şi imorală (...). Evident că nu s-a întâmplat acest lucru", a continuat Holbrooke.

Departamentul american de Stat a respins de asemenea afirmaţiile lui Karadzici.

"Ambasadorul Holbrooke şi noi am spus foarte clar, în repetate rânduri, că nu a avut loc nici un acord în care Radovan Karadzici să primească imunitate privind acuzarea sau arestarea sa", a precizat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Sean McCormack, într-o declaraţie scrisă.

Holbrooke a mai spus că, în calitate de cetăţean şi emisar special al preşedintelui Bill Clinton, a negociat părăsirea funcţiei de către Karadzici cu preşedintele sârb de la acea vreme, Slobodan Miloşevici.

"Pentru a explica aceste lucruri oamenilor săi, a lansat această poveste atunci şi a ţesut-o timp de 12 ani, dar nu este nimic adevărat. Am depus mărturie în acest sens", a afirmat Holbrooke.

"Dacă Holbrooke încă mă vrea mort şi regretă că acest tribunal nu acordă pedeapsa cu moartea, vreau să ştiu dacă are braţul suficient de lung pentru a ajunge la mine", a declarat la rândul său, Karadzici, atacându-l pe Holbrooke.

Referitor la aceste declaraţii, fostul diplomat american a declarat că Radovan Karadzici nu îşi aminteşte corect comentariile pe care le-a făcut în trecut.

"Ceea ce am spus a fost că ştiu că (tribunalul de la, n. red.) Haga nu acordă pedeapsa cu moartea, dar dacă este cineva care merită să fie condamnat la moarte acela este Radovan Karadzici, deoarece este responsabil, direct sau indirect, pentru cei 300.000 de morţi", a spus Holbrooke.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici