SUA refuză să susţină suveranitatea britanică în disputa privind Insulele Falkland

Washingtonul a refuzat să susţină pretenţiile britanice de suveranitate asupra Insulelor Falkland, miercuri, în contextul în care disputa diplomatică privind forajul petrolier în Atlanticul de Sud s-a intensificat la Londra, Buenos Aires şi ONU, relatează The Times, în ediţia electronică.

26 afișări
Imaginea articolului SUA refuză să susţină suveranitatea britanică în disputa privind Insulele Falkland

SUA refuză să susţină suveranitatea britanică în disputa privind Insulele Falkland (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În pofida alianţei strânse între Marea Britanie şi Statele Unite, administraţia Barack Obama este hotărâtă să nu se lase implicată în acest caz. SUA au refuzat în acelaşi timp să sprijine opinia britanică potrivit căreia exploatarea petroliferă din apropierea insulelor intră sub incidenţa legislaţiei internaţionale, afirmând că disputa este una strict bilaterală.

Argentina i-a solicitat secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, să intervină în această dispută, demers pe care Marea Britanie l-a respins categoric. "Secretarul general este la curent cu dosarul. Nu este bucuros să afle că situaţia se înrăutăţeşte", a declarat Jorge Taiana, ministrul de Externe argentinian, la finalul întrevederii avute cu Ban la New York. "I-am cerut secretarului general ca, în calitate de mediator, să transmită Marii Britanii nevoia de a se abţine de la alte acte unilaterale".

Un consilier de rang înalt din cadrul ONU a afirmat însă că Ban nu va putea media conflictul, din cauza opoziţiei Marii Britanii. Sir Mark Lyall Grant, ambasadorul Londrei la ONU, a declarat: "După cum au precizat miniştrii britanici, Marea Britanie nu are niciun dubiu cu privire la suveranitatea ei asupra Insulelor Falkland, Georgiei de Sud şi Insulelor Sandwich (...). Suntem, de asemenea, convinşi că Guvernul Insulelor Falkland are dreptul să dezvolte o industrie a hidrocarburilor în apele sale teritoriale, iar noi susţinem această activitate legitimă pe teritoriul Insulelor Falkland".

Oficiali de rang înalt americani au insistat că poziţia Washingtonului cu privire la Insulele Falkland este una de neutralitate îndelungată. Aceasta denotă un contrast puternic faţă de sprijinul public şi informaţiile vitale oferite de preşedintele Ronald Reagan premierului Margaret Thatcher în momentul când aceasta şi-a anunţat decizia de a recupera Insulele Falkland prin forţă, în 1982.

"SUA recunosc de facto administrarea de către Marea Britanie a insulelor, dar nu au nicio poziţie cu privire la pretenţiile de suveranitate ale vreuneia dintre cele două părţi", a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici