SUA ridică restricţiile de călătorie şi pentru transferul de bani către Cuba - VIDEO

Preşedintele american, Barack Obama, a ordonat luni ridicarea restricţiilor de călătorie şi pentru transferurile de bani ale anericanilor cubanezi către ţara de origine, marcând o primă relaxare a politicii americane faţă de insulă de la instalarea sa la putere.

24 afișări
Imaginea articolului SUA ridică restricţiile de călătorie şi pentru transferul de bani către Cuba - VIDEO

SUA ridică restricţiile de călătorie şi pentru transferul de bani către Cuba (Imgagine: Mediafax Foto/AFP)

"Preşedintele Obama a ordonat o serie de măsuri către poporul cubanez pentru a-i sprijini dorinţa de a benficia de drepturile fundamentale şi de a decide liber viitorul ţării lor", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs.

"Preşedintele a dat instrucţiuni secretarului de Stat, secretarilor Trezoreriei şi Comerţului de a face tot ce este necesar pentru ridicarea tuturor restricţiilor în vederea vizitării familiilor în Cuba şi a trimiterii de bani către aceştia", a adăugat Gibbs, amintind că astfel Obama îşi respectă una dintre promisiunile din campania electorală.

Americanii de origine cubaneză vor putea călători astfel în Cuba şi trimite fără restricţii bani celor apropiaţi rămaşi pe insulă.

Aceste noi reguli, care nu necesită aprobarea Congresului, vor viza aproape 1,5 milioane de americani care au cel puţin o rudă în Cuba.

Este vorba despre o primă măsură a preşedintelui Obama de la instalarea sa la putere, la 20 ianuarie, în sensul unei relaxări a sancţiunilor împotriva insulei. Statele Unite impun din 1962 un embargou împotriva Cubei, cu excepţia produselor alimentare şi farmaceutice. Acest embargou este denunţat în mod constant de ONU.

Americanii de origine cubaneză s-au putut deplasa liber în Cuba pentru o scurtă perioadă, când preşedintele Jimmy Carter a refuzat în 1977 reînnoirea restricţiilor, restabilite ulterior de succesorul său, Ronald Reagan în 1982. Scenariul s-a repetat în cazul lui Bill Clinton şi George W. Bush, care au întărit ulterior aceste sancţiuni.

Pentru moment este interzisă trimiterea de bani membrilor regimului castrist sau armatei, potrivit unui oficial al Casei Albe.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici