SUA şi-au închis baza aeriană din Kîrgîzstan care deservea operaţiunile în Afganistan

Statele Unite şi-au închis marţi baza aeriană din Kîrgîzstan care servea, de 12 ani, ca bază principală de tranzit pentru militarii americani angajaţi pe teren în Afganistan.

208 afișări
Imaginea articolului SUA şi-au închis baza aeriană din Kîrgîzstan care deservea operaţiunile în Afganistan

SUA şi-au închis baza aeriană din Kîrgîzstan care deservea operaţiunile în Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Oficiali americani au predat în mod simbolic autorităţilor kîrgîze, într-o ceremonie, cheile bazei de la Manas, lângă Bişkek, a constatat un corespondent AFP.

Comandantul bazei, colonelul John Millard, a subliniat că aproximativ 5,5 milioane de militari din cadrul coaliţiei internaţionale au tranzitat baza de când a fost creată, în 2001.

Ambasadoarea Statelor Unite în Kîrgîzstan Pamela Spratlen a precizat că întregul personal va părăsi baza în decurs de o săptămână.

Închiderea acestei baze are loc după refuzul de anul trecut al Guvernului kîrgîz de a-i prelungi închirierea, în contextul în care fosta republică sovietică încearcă să stabilească legături mai strânse cu Moscova.

Kîrgîzstanul candidează la aderarea la Uniunea Economică Eurasiatică, a cărei creare a fost semnată săptămâna trecută de către Rusia, Belarus şi Kazahstan.

Rusia îşi menţine baza în Kîrgîzstan şi urmează să primească favorabil această decizie, în contextul în care caută să-şi extindă influenţa în Asia Centrală.

Washingtonul şi-a mutat principala bază de tranzit pentru operaţiunile afgane în România. Bucureştiul a aprobat, în aprilie, o suplimentare a personalului american în această bază, situată la Marea Neagră.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici