SUA şi Iran au încheiat luni un schimb de prizonieri în valoare de şase miliarde de dolari. Biden, criticat pentru decizia de a-şi răscumpăra cetăţenii

  • Cinci cetăţeni americani au părăsit Iranul şi au aterizat la Doha într-un nou schimb de prizonieri între Washington şi Teheran
  • Iranienii au primit la schimb tot cinci cetăţeni dar şi şase miliarde de dolari
  • Schimbul marchează un moment rar de cooperare între cele două ţări
2901 afișări
Imaginea articolului SUA şi Iran au încheiat luni un schimb de prizonieri în valoare de şase miliarde de dolari. Biden, criticat pentru decizia de a-şi răscumpăra cetăţenii

SUA şi Iran încheie un schimb de prizonieri în valoare de şase miliarde de dolari

Cinci cetăţeni americani au părăsit luni Iranul în schimbul a cinci iranieni şi deblocarea unui fond de 6 miliarde dolari deţinuţi în bănci străine de către Teheran, relatează Algemeiner.

„Astăzi, cinci americani nevinovaţi care au fost întemniţaţi în Iran se întorc în sfârşit acasă”, a declarat preşedintele american Joe Biden.

„A fost o acţiune pur umanitară. Cu siguranţă poate fi un pas pe baza căruia în viitor pot fi întreprinse alte acţiuni concrete”, a declarat preşedintele iranian Ebrahim Raisi, după ce a sosit la New York pentru Adunarea Generală anuală a ONU.

Oficialii americani speră ca relaţiile cu Iranul să se îmbunătăţească şi discuţiile pentru un viitor acord nuclar să poată fi reluate.

„Schimbul de prizonieri deschide probabil calea pentru o diplomaţie suplimentară în jurul programului nuclear în această toamnă, deşi perspectiva de a ajunge la un acord este foarte îndepărtată”, a declarat Henry Rome de la Institutul Washington pentru Politica Orientului Apropiat.

Totuşi, unii analişti şi-au exprimat dezacordul cu privire la acţiunea preşedintelui de a finanţa recuperarea propriilor cetăţeni întemniţaţi ilegal peste graniţe.

„Sunt foarte îngrijorat că acest acord cu ostatici de 6 miliarde de dolari stimulează luarea de ostatici în viitor”, a declarat politicianul republican Michael McCaul.

Asistenţii lui Biden susţin că banii aparţin Iranului şi sunt transferaţi din conturi restricţionate din Coreea de Sud în conturi restricţionate din Qatar, unde pot fi cheltuiţi doar pentru alimente, medicamente şi alte articole umanitare sub supravegherea SUA.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici