SUA susţin că peste 10.000 de combatanţi ai Statului Islamic au fost ucişi în campania împotriva grupării

Peste 10.000 de combatanţi ai Statului Islamic au fost ucişi de când coaliţia internaţională şi-a început campania împotriva grupării, în urmă cu nouă luni, în Irak şi Siria, a declarat miercuri adjunctul secretarului de Stat Antony Blinken, relatează Reuters, în pagina electronică.

356 afișări
Imaginea articolului SUA susţin că peste 10.000 de combatanţi ai Statului Islamic au fost ucişi în campania împotriva grupării

SUA susţin că peste 10.000 de combatanţi ai SI au fost ucişi în campania împotriva grupării (Imagine: Mediafax Foto-AFP)

Vorbind după ce coaliţia s-a întâlnit la Paris, el a declarat că s-au făcut progrese considerabile în lupta împotriva Statului Islamic dar că grupul a rămas rezistent şi capabil să ia iniţiativa.

"Am văzut multe pierderi în cadrul Daesh de la începutul campaniei, peste 10.000", a declarat Blinken pentru postul de radio France Inter, referindu-se la Statul Islamic. "Până la urmă va avea un impact", a adăugat el.

Marţi, statele occidentale şi arabe care desfăşoară raiduri aeriene împotriva combatanţilor Statului Islamic au susţinut planul Bagdadului de recucerire a teritoriului după ce premierul irakian le-a acuzat că nu depun suficiente eforturi pentru a ajuta ţara sa să respingă insurgenţii.

"La începutul acestei campanii am spus că va dura", a declarat el. "Am conceput un plan pe trei ani şi au trecut abia nouă luni", a adăugat Blinken.

Aproximativ 20 de miniştri din cadrul coaliţiei s-au întâlnit cu premierul irakian Haider al-Abadi la Paris, pentru a convinge Guvernul său şiit să repare relaţiile cu minoritatea irakiană sunnită pentru a-şi consolida campania împotriva Statului Islamic sunnit.

În pofida unei aparente unităţi, Abadi a părut să respingă sugestia că Bagdadul acordă o atenţie insuficientă reconcilierii cu sunniţii.

Pentagonul a anunţat că Statele Unite au livrat rachete antitanc Irakului, confirmând o informaţie difuzată luni de Pentagon. "Oferim 1.000 (de rachete) irakienilor imediat. Avem în vedere alte 1.000", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, colonelul Steve Warren. Pentagonul a precizat că celelalte 1.000 sunt pentru antrenarea forţelor irakiene.

Luna trecută, Guvernul irakian a înregistrat cea mai mare înfrângere în aproape un an, Statul Islamic preluând controlul Ramadi de la o armată irakiană slăbită. Capitala provinciei sunnite Anbar este situată la 90 de kilometri vest de Bagdad.

De atunci, trupele guvernamentale şi miliţiile şiite aliate au construit poziţii militare în jurul Ramadi. Multor sunniţi irakieni le displace linia ultraconservatoare a Statului Islamic dar se tem şi de miliţiile şiite după mai mulţi ani de conflicte confesionale sângeroase.

Planul de recucerire a Ramadi include accelerarea antrenamentului şi echiparea triburilor sunnite locale în coordonare cu autorităţile din Anbar, extinzând recrutarea pentru armata irakiană şi asigurându-se că toate forţele asociate luptă sub comanda Bagdadului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici