Un băiețel care a căzut de etajul 15 al unui bloc din Statele Unite a scăpat doar cu un picior fracturat și câteva răni interne care nu îi pun viața în pericol. Miracolul aproape incredibil, care a avut loc săptămâna trecută, a fost explicat astfel de specialiști: „Nu căderea contează, ci aterizarea”, a relatat luni Le Figaro.
https://www.lefigaro.fr/faits-divers/comment-un-enfant-de-deux-ans-a-t-il-pu-survivre-a-une-chute-du-quinzieme-etage-d-un-immeuble-aux-etats-unis-20250519
Poliția și echipajele medicale din statul Maryland, SUA, au fost alertate despre un incident, care s-a petrecut într-un complex format din trei clădiri înalte, situat în cartierul White Oak, în care un băiețel de doi ani a căzut de la etajul al 15-lea. Copilul a supraviețuit, iar evenimentul a fost cu adevărat incredibil și aproape miraculos, potrivit sursei citate.
Echipajele de salvare i-au acordat primul ajutor băiețelului și au constat că acesta avea o fractură la un picior și mai multe leziuni interne, a informat poliția comitatului Montgomery, precizând că rănile nu îi pun viața în pericol și că ar trebui să supraviețuiască. Copilul a aterizat într-un tufiș, care a redus considerabil impactul căderii.
More about the 2-year-old’s 15-story fall from our interview with Dr Katie Donnelly, a
pediatric emergency medicine physician from @ChildrensNatl @fox5dc pic.twitter.com/s0GebAJvjS— Bob Barnard (@barnardfox5dc) May 18, 2025
Miracolul se datorează unor factori favorabili, care au fost explicați de Anette Hosoi, specialist în „studiul mișcării în cădere” la Institutul de Tehnologie din Massachusetts. Ea a subliniat că nu atât căderea în sine, cât modul în care se aterizează contează. Greutatea mică a copilului și faptul că a aterizat într-un tufiș, care a absorbit o parte din energie, i-au redus forța impactului. De asemenea, viteza maximă atinsă în cădere este esențială. De-a lungul celor 15 etaje, copilul ar fi atins o viteză de aproximativ 65 km/h, mai mică decât cea a unui adult în aceeași situație, crescându-i șansele de supraviețuire.
Ramurile solide ale tufișului au absorbit energia copilului, i-au încetinit căderea și au amortizat impactul. Ele s-au îndoit și rupt, disipând forța și protejând copilul de răni mai grave: „S-au îndoit și s-au rupt, iar acolo s-a disipat forța”, a precizat Joshua Abzug, ortoped pediatru la centrul medical al Universității din Maryland. Potrivit ortopedului, pagubele suferite de ramuri au înlocuit unele leziuni mai grave care ar fi putut afecta oasele și organele interne ale copilului. În plus, un tufiș „mai moale” s-ar putea să nu fi încetinit suficient copilul înainte ca acesta să lovească solul.
Specialistul a explică că, spre deosebire de adulți, copilul a reacționat instinctiv și a încercat să-și amortizeze căderea cu mâinile. Deși oasele copiilor sunt mai poroase și mai sensibile la fracturi, acesta a supraviețuit, iar ortopedul atribuie această șansă și „harului lui Dumnezeu”.
Poliția a anunțat că nu a fost făcută nicio acuzație penală deocamdată și că ancheta continuă pentru a stabili cauzele căderii.