SUA vor păstra până în 2010 controlul asupra închisorilor din Irak - GALERIE FOTO

Trupele americane din Irak vor păstra controlul asupra închisorilor aflate sub propria administrare până în 2010, în scopul instruirii gardienilor irakieni, potrivit acordului de securitate semnat în noiembrie 2008 între Bagdad şi Washington.

14 afișări
Imaginea articolului SUA vor păstra până în 2010 controlul asupra închisorilor din Irak - GALERIE FOTO

Camp Cropper (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

GALERIE FOTO

La Camp Cropper, în apropiere de aeroportul din Bagdad, unde sunt încarceraţi 3.500 de deţinuţi, oficialii militari americani dau asigurări că irakienii încă mai au mult de lucru.

"Aş zice că suntem la mijlocul drumului", a precizat generalul David Quantock, comandantul serviciului penitenciar al armatei americane din Irak, precizând că numărul deţinuţilor s-a diminuat de la 26.000 la aproximativ 10.000.

În opinia sa, ceea ce necesită cel mai mult timp este formarea cadrelor medii şi superioare. "Formarea unui gardian este uşoară, dar este altceva să formezi controlori, logisticieni, directori care să ştie să administreze instituţii de acest fel. Este ceea ce încercăm noi să facem", a declarat generalul american.

Pentru a accelera procesul, forţele americane vor deschide, în săptămânile următoare, un centru de formare a personalului din penitenciare.

În afară de cei 900 de supraveghetori americani, în prezent există 800 de irakieni care urmează cursuri de formare în timp ce îşi efectuează serviciul. "Noi lucrăm cu ei pentru a-i învăţa meserie", a declarat locotenentul Josh Porter, care le predă deţinuţilor cursuri de informatică. "Încercăm să dăm responsabilităţi gardienilor", a adăugat ofiţerul american.

"Este vorba de o parte din responsabilităţi, nu de toate", a precizat locotenentul Micahel Horab.

La Camp Cropper, deţinuţii sunt împărţiţi între moderaţi şi extremişti. De pe o platformă ridicată, irakienii, care nu poartă arme de foc, supraveghează doar prima categorie de deţinuţi. Ei sunt echipaţi cu puşti cu bile colorate (paintball) pentru a-i marca astfel pe deţinuţii recalcitranţi. În centrele americane de detenţie, doar militarii Statelor Unite sunt autorizaţi să deţină arme de foc. Acest centru de detenţie este cel de-al doilea ca importanţă din ţară.

Camp Bucca, din sudul Irakului, gazduieşte 4.000 de deţinuţi, iar alţi 3.000 se află la Camp Taji, la nord de Bagdad.

Potrivit unui plan al militarilor americani, înaintat în decembrie Guvernului irakian, deţinuţii din aceste trei centre urmează să fie eliberaţi sau transferaţi în închisori irakiene într-un ritm de 750 pe lună. Imediat ce numărul deţinuţilor va atinge 8.000 de persoane, coaliţia ar urma să închidă, în septembrie, închisoarea Camp Bucca.

Centrul penitenciar de la Taji ar urma să fie predat Guvernului irakian la începutul lui 2010, iar Cropper în august anul viitor.

Deţinuţii rămaşi încarceraţi sunt transferaţi în închisori aparţinând Ministerului Justiţiei, care sunt vizitate în mod frecvent de autorităţile americane. "Există multe probleme de soluţionat în cadrul operaţiunilor de detenţie", a dat asigurări generalul Quantock, un expert care a lucrat la operaţiunile de detenţie din Haiti şi care a fost comandantul şcolii de poliţie militară americană de la Fort Leonard Wood (Missouri).

În opinia sa, după scandalul din 2004 în care au fost implicaţi gardienii americani de la Abu Ghraib, Statele Unite au ameliorat calitatea acţiunilor de supraveghere.

Generalul Quantock a subliniat că nu ar dori să observe o degradare a situaţiei în centrele de detenţie după plecarea definitivă a americanilor, la sfârşitul lui 2011."Vreau să mă asigur că ceea ce vom lăsa va fi păstrat şi va merge către ameliorare", a declarat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici